Nagyvilág

A világ legelnyomóbb rezsimjeinek a listája

A legrosszabbak a legrosszabbak között címmel tette közzé jelentését a Freedom House, a demokráciáért és a szabadságért küzdő, 1941-ben alapított amerikai intézmény a legelnyomóbb rezsimekről.

A világ legelnyomóbb rezsimjei vannak hatalmon Mianmarban, Kubában, Líbiában, továbbá Észak-Koreában, Szomáliában, Szudánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban – tartalmazza a washingtoni Freedom House összefoglalója. Az összesen 17 országot és 3 területet felsoroló listán egyetlen európai állam szerepel: Fehéroroszország.

A nyolc legrosszabb rezsim esetében az állampolgárok élete feletti állami ellenőrzés mindenre kiterjed, a politikai ellenzéket betiltják és elnyomják, a független gondolatok és cselekedetek miatti megtorlástól való félelem a mindennapi élet része.

A kiterjedt korrupció és a nem kormányzati szervezetek ellenőrzése miatt első ízben került fel a listára a közép-afrikai Csád. A nyolc legszörnyűbb rezsimnél némileg jobb helyzetű, de ugyancsak az emberi jogokat legkevésbé tisztelő országok között található Fehéroroszország, Kína, Egyenlítői-Guinea, Eritrea és Laosz, valamint Szaúd-Arábia, Szíria, Zimbabwe és Nyugat-Szahara. A jelentés megemlíti, hogy két további terület, Csecsenföld és Tibet lakói erős elnyomás és állami kontroll alatt élik mindennapjaikat.

Ebben a második csoportban a magánbeszélgetések szintjén előfordulhat ugyan véleményszabadság, de a politikai ellenzéket durván elnyomják, a független szerveződéseket gátolják, az állammal szembeni bírálatokat pedig cenzúrázzák vagy büntetik.
A listán szereplő országok mindegyikében széles körben megsértik az emberi jogokat, és rendszeresen gátolják az állampolgárokat szabadságjogaik gyakorlásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik