Nagyvilág

Leleplezték Jelcin síremlékét

A moszkvai Novogyevicsi temetőben felavatott síremléknél Vlagyimir Putyin államfő mondott beszédet, amelyben Jelcint a XX. század egyik kiemelkedő orosz politikusának nevezte.

A síremlék – egy fehér, kék és vörös márványból készült, kissé rendezetlenül odavetett orosz nemzeti zászló, Georgij Franguljan ismert szobrász alkotása – megnyerte a család tetszését. Oroszország első államfője egy éve, 2007. április 23-án, 77 éves korában halt meg szívelégtelenségben.

Jelcinről halála évfordulóján több orosz városban neveztek el utcákat, s Viktor Zubkov kormányfő szerdán kormányrendeletet írt alá, amelynek értelmében ezután Borisz Jelcin nevét viseli az Uráli Állami Műszaki Egyetem. Több tévéadó új dokumentumfilmeket sugároz a héten Jelcinről, a lapok hosszú írásokban emlékeznek meg róla.

A politológusok állítják: megítélése ugyan ellentmondásos, de bizonyos, hogy beírta magát a történelem lapjaira. Dmitrij Oreskin szerint Jelcin a kilencvenes évek jelképévé vált, és ahogy kevesebb lesz idővel a politikai manipuláció ezen időszak körül, úgy fog változni a kor és Jelcin megítélése. Gleb Pavlovszkij úgy látja, Jelcin nagy érdeme, hogy sikerült megakadályoznia egy geopolitikai léptékű katasztrófát, sikerült elkerülnie, illetve a Kaukázusban lokalizálnia a Szovjetunió területeiért való, szinte elkerülhetetlen háborút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik