Nagyvilág

Még a héten megállapodhatunk a vízummentességről

Magyarország, Litvánia és Szlovákia talán még péntekig megállapodik a vízummentességről az Egyesült Államokkal - közölte szerdán Brüsszelben egy litván diplomata.

Az értesülést megerősítette egy szlovák szóvivő, miszerint a kormánya intenzív tárgyalásokat folytat Washingtonnal a megállapodás végleges szövegéről. A kérdésben a három ország követi Csehországot és Észtországot, amelyek már aláírták az erről szóló megállapodást.

Péntekig remélhető a jegyzőkönyvek aláírása a Szlovéniában tartandó EU-USA találkozón, amelyen Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter képviseli az Egyesült Államokat – hangsúlyozta a litván diplomata.

A 27 uniós tagállam nagykövetei a múlt héten közös álláspontot fogadtak el, meghatározva azt a „vörös vonalat”, amelyet nem lépnek túl az amerikai kormányzattal a vízumkérdésről folytatott tárgyalásokon.

Ennek az volt a célja, hogy Washington a biztonságról és az utasadat-átadásról szóló szerződésekben ne alkudhasson ki jobb feltételeket, mint amilyenekről az Európai Unióval megállapodott. Ez azonban nem akadályozta meg Csehországot és Észtországot, hogy külön megállapodást kössön Washingtonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik