Nagyvilág

Abházia is függetlenségének elismerését kéri

Két nappal Dél-Oszétia után, pénteken Grúzia másik szakadár köztársasága, Abházia is függetlenségének elismerését kérte Oroszországtól, az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől és a világ minden államától.

Az Abház Köztársaság parlamentje által rendkívüli ülésen elfogadott, mindenekelőtt az orosz törvényhozás két házához intézett felhívás, a független abház államiság létrejöttének politikai és történeti okait sorolva, egyebek mellett a koszovói függetlenség elismerésének precedensére hivatkozik.

Koszovóra hivatkoztak

“Miután számos nyugati állam elismerte Koszovó függetlenségét, jelentősen átalakult a geopolitikai helyzet, és kedvező feltételek alakultak ki az Abház Köztársaság állami függetlenségének elismeréséhez” – hangsúlyozza a Szuhumiban elfogadott parlamenti nyilatkozat.

Abházia és Dél-Oszétia vezetői február közepén, az albán többségű dél-szerbiai tartomány függetlenségének elismerése után azonnal jelezték, hogy ők is jogot formálnak a függetlenségre, s annak elismerését hamarosan kérni fogják Oroszországtól és a nemzetközi közösségtől.

Moszkva bíztatja Abháziát?

A dél-oszét “parlament” szerdán fogadta el vonatkozó határozatát, Moszkva pedig egy nappal később – mintegy megelőlegezve Abházia elismerését – felmondta a vele szemben korábban vállalt kereskedelmi és pénzügyi korlátozásokat. Válaszul a grúz kormány pénteken azzal vádolta Moszkvát, hogy lépése “biztatást ad az abháziai térség elszakadási törekvéseinek” és “leplezetlen kísérlet Grúzia szuverenitásának és területi épségének megsértésére”.

Az Oroszországgal határos két terület, amely Grúziától az 1990-es évek elejének háborúiban szakadt el, mára de facto független államalakulatként működik, és támogatást élvez Moszkva részéről, számos állampolgára pedig orosz útlevéllel is rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik