Nagyvilág

Fico és Slota a jogállamiság mellett tett hitet

A demokrácia és jogállamiság alapelvei és valamennyi kisebbség jogainak elismerése mellett kötelezte el magát Robert Fico szlovák miniszterelnök és Ján Slota radikális pártelnök egy titkos levélben.

A szlovák kormányfő és a koalíciós partner Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első embere még január végén közösen írt közös levelet Poul Nyrup Rasmussennek, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) elnökének.

Az ESZP másfél évvel ezelőtt azért függesztette fel a Smer-SD ESZP-tagságát, mert a 2006 nyarán kormányt alakító Fico koalíciós közösséget vállalt az európai szervezetek által szélsőséges nacionalista pártnak tekintett Szlovák Nemzeti Párttal, melynek vezetője, Slota azóta sem fékezte magát, szabad utat engedett döntően magyarellenes kijelentéseinek, amelyektől Fico az európai intelmek ellenére még egyszer sem volt hajlandó elhatárolódni.

A döntésre időzítették

Elemzők szerint aligha véletlen, hogy a SME című szlovák lap azon a napon tette közzé Fico és Slota – eddig ismeretlen, mondhatni eltitkolt – levelét, amikor az ESZP Fico pártjának visszavételéről vagy a felfüggesztés meghosszabbításáról készül döntést hozni. A jelek szerint az európai szocialisták “megbocsátottak” Ficónak, s várható, hogy már csütörtökön, s ha mégsem, legkésőbb tavaszig megújítják a Smer tagságát.

A SME Brüsszelből szerezte meg a levelet, melyben Fico és Slota egyebek között azt írják, hogy olyan társadalmat kívánnak építeni, amely “az emberi jogok tiszteletben tartásán alapszik, ide sorolva a bármilyen kisebbséghez tartozó személyek jogait is”. A lap emlékeztet arra, hogy Slota tavaly szeptemberben “rohadt okádék ganénak” nevezte Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, a SME szerkesztőnőjét pedig “minden ok nélkül lebuzeránsozta”.

Fico és Slota leveléről sem a kormányszóvivő, sem a Smer szóvivője nem tud, Slota pedig azt mondta, hogy “az európai szocialistákat érintő kérdésben nem nyilatkozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik