Nagyvilág

Tömegeket tilthatnak el az iráni választásoktól

Több ezer iráni képviselőt tilthatnak el attól, hogy induljanak a márciusi választásokon, arra hivatkozva, hogy korábban összetűzésbe keveredtek a hatóságokkal.

A választási listán regisztrált mintegy 7200 képviselő negyven százalékának priusza van, ezért feltételezhetően nem indulhatnak majd a választásokon – közölték iráni tisztségviselők.

A választási bizottság elnöke, Alireza Afshar nem kívánta részletezni, hogy a képviselőkkel szemben milyen terhelő adatokat találtak, de a korábbi választásokon a hatóságok által elmarasztalt politikusok nem indulhattak a megmérettetésen – írja a Reuters.

A márciusi választások eredménye nincs közvetlen hatással az elnök személyére vagy az ország nukleáris programjára, melyet Khamenei Ajatollah határoz meg.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a választás eredménye új politikai kihívást jelenthet az elnöknek, és új irányba terelheti a nukleáris vita kapcsán kialakult párbeszédet. Megfigyelők szerint a választás során nem valószínű, hogy a reformista erők többséget szereznek a 290 fős parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik