Nagyvilág

Bush: fokozódni fog az Iránra nehezedő nyomás

George Bush amerikai elnök pénteken kijelentette, hogy az Iránra nehezedő nemzetközi nyomásnak fokozódnia kell és fokozódni is fog, ha Teherán nem hajlandó befagyasztani kényes nukleáris ténykedését.

Az elnök erről a Washingtonban tárgyaló Fukuda Jaszuo japán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt, egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közzétette az iráni atomprogramról szóló jelentését. A NAÜ a jelentésben iráni részről tapasztalható “lényegi haladásról” beszélt, de azt is hangsúlyozta, hogy Teherán nukleáris programjának természete még mindig nem teljesen világos. Az ügynökség nagyobb hozzáférési lehetőséget tart szükségesnek ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom, s megbizonyosodjanak arról, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál.


Bush: fokozódni fog az Iránra nehezedő nyomás 1

Fukuda Jaszuo és George Bush Washingtonban tárgyaltak (Fotó: EPA)


“Egyetértettünk abban, hogy amennyiben Irán nem vállal kötelezettséget az urándúsítás felfüggesztésére, a nemzetközi nyomásnak fokozódnia kell és fokozódni is fog” – jelentette ki az amerikai elnök. “A japán kormányfő és én egyetértettünk abban, hogy egy atomfegyverrel rendelkező Irán veszélyeztetné a biztonságot a Közép-Keleten és azon túl” – mondta Bush. “Országaink készek közös erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy diplomáciai eszközökkel változtassuk meg az iráni rendszer politikáját” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik