Külföld

Napi dinnye: sokszor vezetnek ittasan az ír papok

admin
admin

2007. 11. 05. 08:40

Az írországi közlekedési szabályok szigorítása, a vezetés közben engedélyezett alkoholszint tervezett csökkentése komoly dilemmát támaszt az ír katolikus papok számára: ha több misét tartanak egyetlen vasárnapon, a szertartások során elfogyasztott misebor következtében vérük alkoholszintje meghaladhatja az engedélyezett határt.

A veszélyre Brian d’Arcy katolikus pap hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. “Ha például haldoklóhoz hívnak vasárnap, hogy feladjam az utolsó kenetet, akkor is ki kell mennem hozzá, ha már három misét celebráltam” – panaszkodott egy meg nem nevezett pap az egyik ír rádióállomásnak.

A bor fontos szerepet játszik a katolikus misében, amelynek során a szertartást celebráló pap a vallásos hit szerint a kenyeret és a bort Jézus testévé és vérévé változtatja.

A pap közben iszik egy keveset a Krisztus vérét jelképező borból. A problémát az okozza, hogy mivel fogy az ír katolikus papok száma, manapság egy-egy vasárnap több templomban, akár három misét is kell celebrálniuk, és ha ilyenkor útközben ellenőrzi őket a rendőrség, közlekedési kihágást állapíthat meg.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.