Nagyvilág

Bármikor elsöpörheti Irakot a víz

Bármelyik pillanatban összeomolhat egy iraki gát Moszulban. Ha a tragédia bekövetkezik, sok Tigris-menti település és Bagdad egy része is víz alá kerülhetne, szakértők 500 ezer azonnali halálos áldozattal számolnak. Technikailag nincs mód a megelőzésre, a lakosság kitelepítése pedig szinte lehetetlen.

Iraki mérnökök már jó ideje tudják, hogy a Tigris folyón Moszul fölé épített víztározó gát inkább előbb mint utóbb össze fog omlani. A nyolcvanas években létrehozott építmény jellemzően Szaddám Husszein nevét viselte. Az ügyet az irakiak és az amerikai hadsereg is évekig tabu témaként kezelte. A The Washington Post keddi számában azonban megtörte a hallgatást szemlézve az amerikai hadsereg mérnöki egysége (U.S. Army Corps of Engineers) által készített legújabb jelentést.
A dokumentum szerint a gátszakadás legalább „500 ezer halálos áldozattal járna, Mosult egy 65 láb (körülbelül 20 méter) magas vízfal öntené el, miközben Bagdad egyes részei három méteres víz alá kerülnének.” A jelentés „száraz” nyelvezete szerint annyira rossz állapotban van, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat.

A szerdai The Independent visszatér a kérdésre, kiemelve, hogy az információt eddig sem sikerült teljesen titokban tartani: idén augusztusban már beszámoltak a veszélyről. Az iraki kormány és az amerikaiak vitáját ezzel együtt “hónapokon keresztül titokban tartották, elkerülve a lakosság körében a pánikot, illetve a felkelők figyelmét” a problémára – írja a neves brit lap.

Az újság helyi tudósítóját egyébként egy segélyszervezet alkalmazottja tájékoztatta korábban a veszélyről. “Ez egy időzített bomba” – idézi a lap a forrást. “Minden illetékes tud a veszélyről”, de ami a külfödieket illeti, az iraki kormányt nevezték ki felelőssé. A katonai rádióforgalmazásban felmerült, hogy ha a gát összeomlik, az amerikai erők rendelkezésére áll egy “vörös gomb”, amely az érintett területek sürgős kiürítését jelenti a gyakorlatban. Szakértők szerint ugyanis nincs semmilyen technikai megoldás, amellyel elejét lehetne venni a tragédiának, az egyetlen lehetőség az egész, körülbelül 350 kilométer hosszú gterületsáv teljes kiürítése.

Ha a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik, az egész régióra kiható geopolitikai következményekkel jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik