Nagyvilág

Tusk kész a kormányalakításra

Donald Tusk, a lengyel törvényhozási választásokon győztes Polgári Platform (PO) jobbközép liberális párt vezetője kedden bejelentette, hogy készen áll a gyors kormányalakításra.

“Úgy gondolom, a Polgári Platform ma felkér engem az új kormány megalakítására – mondta a pártelnök a végeredmény kihirdetése után sajtóértekezletén. – Ha így lesz, elfogadom.” Lech Kaczynski államfőt arra kérte, hogy “a lehető legrövidebb határidőn belül” tegye lehetővé az új kormány létrejöttét. A lengyel alkotmány szerint a köztársasági elnöknek az új parlament első ülésétől számítva 14 napja van az új miniszterelnöknek és kormánya tagjainak a kinevezésére.

Tusk bejelentette azt is, hogy szerdán tart megbeszélést Waldemar Pawlakkal, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnökével a leendő kormányról. A PO nem szerzett abszolút többséget a választásokon, így koalíciós partnerre van szüksége, ha életképes kormányt akar alakítani. A 460 tagú alsóházban (szejm) a PO 209, a PSL 30 mandátummal rendelkezik. A két párt regionális szinten egyébként már több helyütt együttműködik Lengyelországban.

A győztes párt vezére a sajtóértekezleten külpolitikai kérdésekről is beszélt. Mint mondta, törekszik a “jobb együttműködésre az Egyesült Államokkal, amiben Lengyelország igazi partner lesz”, különösen az iraki és afganisztáni lengyel kötelezettségvállalás tekintetében. “Amerika a legszorosabb szövetségesünk és a barátunk” – hangsúlyozta.

Még fontosabbnak mondta ugyanakkor “a Moszkvához fűződő kapcsolatok felmelegítését”, amelyek igen feszültek voltak az elmúlt két évben, a Kaczynski fivérek idején. “Úgy gondolom, a lengyel-orosz kapcsolatokban történő változás a jövendő lengyel kormány legfontosabb feladata, ugyanis ez igen nehéz feladat” – fogalmazott Tusk, “bátorítónak” nevezve Moszkva első reagálásait a liberálisok lengyelországi választási sikerére.

Majdani brüsszeli látogatását “evidens dolognak” nevezte. “Azt kérdem magamtól, hogy ha Brüsszelbe megyek, egyáltalán külföldre megyek-e. Mindannyian az Európai Unióban vagyunk, vagyis egyszerűen Európába megyek.” Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak megoldandó kérdések Lengyelország és az unió között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik