Nagyvilág

Nőtt a Babes-Bolyais hallgatók száma

Ötvenhét szakon több mint 2500 magyar diák kezdte meg tanulmányait anyanyelvén a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE)- közölte kedden tanévnyitó beszédében Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese.

A tavalyi évhez képest majdnem tíz százalékkal nőtt az egyetemre jelentkező diákok száma. A szociológia szakos oktató szerint a lesújtó romániai demográfiai előrejelzések ellenére a következő években a BBTE-n összességében várhatóan nem fog csökkeni az egyetemre beiratkozó magyar hallgatók száma, hiszen az intézmény rendkívül jó hírnévnek örvend az erdélyi magyar fiatalok körében, de az már a mostani felvételi adatokból is kiviláglik, hogy egyes szakokon nagy keresletet, míg másoknál jelentős váratlan visszaesést tapasztalnak.

Az oktatási kínálatának színesítése érdekében a BBTE arra törekszik, hogy az olyan elméleti jellegű szakokon, mint a fizika vagy kémia, a sokkal gyakorlatiasabb mérnöki képzést is beindítsa. Az idén így felvételizhettek a diákok mérnöki fizika és vegyészmérnöki szakra. Jövő évtől a gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozaton a geodézia szakon is elkezdődik az oktatás. Ezeknek az újításoknak az a jelentőségük, hogy Erdélyben még mindig nem lehet anyanyelven mérnöki képzésben részesülni, ezt a fajta oktatást csak részben képes ellátni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

A rektorhelyettes beszédében hangsúlyozta, hogy bár érdekeik néhány ponton eltérnek egymástól, a BBTE rendezett, szakmai alapú kapcsolatokra törekszik az EMTE-vel és a szintén magyar tannyelvű nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel.

Az oktató szerint az önálló magyar karok ügyét, de általában az egyetem szerkezetének reformját a mostani vezetőség januárig nem tűzi napirendre, ugyanis ekkor általános választást szerveznek az oktatási intézményben, a jelenlegi mandátum ideje alatt pedig az idő rövidsége miatt nem indíthatnak el ilyen nagyszabású tervet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik