Nagyvilág

Afganisztánban kiszabadítottak két olasz katonát

Az afganisztáni NATO-erők kiszabadították azt a két olasz katonát, akit két napja raboltak el a dél-ázsiai ország nyugati részén – közölte hétfőn a kabuli olasz nagykövetség egyik diplomatája.

A hajnali szabadító akcióban mindkét olasz túsz megsebesült, egyikük súlyosan. Sebesüléseiket a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik kórházában látják el. Az első jelentések szerint a túszejtők közül legkevesebb öten vesztették életüket.

„Az ISAF katonái szabadították ki őket. Mindketten megsebesültek. Egyikük állapota súlyosabb” – közölte az olasz nagykövetség név nélkül nyilatkozó diplomatája. Még előzőleg, vasárnap előkerült a két olasz katona afgán sofőrje és tolmácsa is.

Támaszpontjuk szombaton veszítette el a kapcsolatot a két olasszal, akik (az Iránnal határos) Herát tartomány Síndand körzetének polgári hatóságaival való kapcsolattartásért feleltek.

Juszuf Ahmadi, az iszlamista tálib lázadók szóvivője hétfői nyilatkozatában tagadta, hogy a két olaszt tálibok rabolták volna el. Az olasz követségi forrás azt mondta, egyelőre nem világos, hogy melyik lázadó csoport követte el a túszejtést. Egyes jelentések szerint a két olasz a titkosszolgálatoknak dolgozott.

Kiszabadításuk érdekében Massimo D’Alema olasz külügyminiszter Hamid Karzai afgán elnökkel, Condoleezza Rice amerikai és Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel tárgyalt az ENSZ New York-i székhelyén, s mindhárman biztosították őt arról, hogy minden segítséget megadnak az eltűnt olaszok megtalálásához. Olaszország mintegy 2 ezer fős kontingenssel vesz részt az ISAF műveleteiben, amelyeket 2003 nyara óta a NATO irányít. Az olasz kontingens Kabulban és az egyik legnyugodtabb térségnek számító Nyugat-Afganisztánban teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik