Nagyvilág

Újra magyar felíratok a Babes-Bolyai Egyetemen?

Ismét kilátásba helyezte a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), hogy önerőből teszi ki a magyar feliratokat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), ha augusztus 31-ig az intézmény vezetősége nem teljesíti e követelésüket.

Ez az elhatározás olvasható a BKB elnökségének szombaton az MTI bukaresti irodájába eljuttatott közleményében. A dokumentum megállapítja, hogy a Mihai Razvan Ungureanu volt román külügyminiszter által megjelölt 2007. július elsejei határidő elteltével sem mozdult előre a BBTE többnyelvű feliratainak ügye.

A román diplomácia vezetője januárban magyar kollégájának, Göncz Kingának írt levelet, s ebben valóban szerepelt az említett dátum. Utólag azonban Ungureanu közölte, hogy a többnyelvű feliratozásról szóló egyetemi határozat még csak tervezetként létezik, amelyet július elsejétől lehetne alkalmazni, ha a BBTE vezetése ilyen értelmű döntést hoz.

Hűságnyilatkozatot akarnak

A BKB-sok szerint a BBTE “nacionalista vezetői” nemcsak a többnyelvű feliratok kihelyezését tagadják meg, hanem újabb és újabb hűségnyilatkozatokat követelnek a magyar oktatóktól. Visszataszítónak tartják, hogy a magyar tagozat vezetése nem tiltakozik a sorozatos megaláztatások ellen, hanem az európai fórumok előtt zajló tiltakozások beszüntetésére szólít fel.

Élesen bírálják Magyari Tivadart, a BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettest, cinikus hazugságnak nevezve azt a korábbi kijelentését, miszerint részleges elmozdulás történt a többnyelvűség irányába. A BKB-sok szerint minősíthetetlen Magyarinak az a szintén korábbi megállapítása is, hogy az egyetem felépítésének jelenlegi koncepciójába nem fér bele “a nyelvi-etnikai szerkezeti elkülönülés”.

Nem mindenki ért egy a BKB módszereivel

Magyari Tivadar az MTI-nek kijelentette: nem kíván vitába bonyolódni a BKB-val. Kifejtette: tartja magát a magyar tagozat vezetőségének ahhoz a korábbi állásfoglaláshoz, amely kimondja, hogy a BBTE magyar oktatóinak többsége támogatja az egyetemen belüli önálló magyar tannyelvű tanszékek és karok létrehozását. Emlékeztetett arra, hogy ugyanez a dokumentum kimondja: a magyar oktatók közül sokan nem értenek egyet a BKB által választott módszerekkel, valamint az általa kezdeményezett, sokszor megfontolatlan, zavarkeltő és manipulatív eljárásokkal.

Mindeddig pontos és betartott stratégiát követnek a problémák kezelése érdekében – folytatta Magyari -, így a BBTE honlapján például már van magyar nyelvű tartalom, péntektől pedig az egyetem főépületében a bejáratnál elhelyezett elektronikus kijelzőn magyarul is megjelenik az “Isten hozott”. Hozzátette: az egyetem épületein hamarosan megjelennek olyan háromnyelvű feliratok, amelyek a felvételiző diákokat köszöntik. Leszögezte: legfőbb célkitűzésük az, hogy a felvételi és az őszi tanévkezdés zökkenőmentesen legyen.

Legutóbb tavaly novemberben próbált meg Hantz Péter, a BKB szóvivője elhelyezni néhány magyar táblát a BBTE több épületében. Ezt követően őt és Kovács Lehel BKB-alelnököt eltávolították az egyetemről, mégpedig a munkaszerződés felbontásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik