Nagyvilág

Kormányátalakítással kezd Brown

Általános várakozás szerint jelentős kormányátalakítással kezdi első, csütörtöki munkanapját Gordon Brown brit miniszterelnök.

Brown szerdán vette át a kormányfői tisztséget a tíz év után távozó Tony Blairtől, aki alsóházi képviselőségéről is lemondott. Az új brit kormányfő, aki a pénzügyminiszteri tárcát cserélte fel a miniszterelnöki tisztségre, saját egykori posztjára állítólag régi szövetségesét, Alistair Darling ipari és kereskedelmi minisztert szánja.

A BBC úgy értesült, hogy a külügyminiszteri poszt egyik lehetséges várományosa David Miliband jelenlegi környezetvédelmi, vidékügyi és élelmezési miniszter. Blair utolsó külügyminisztere Margaret Beckett volt, de az már Gordon Brown kinevezése után nem sokkal kiszivárgott a Downing Streetről, hogy Beckett nem viszi tovább ezt a tárcát a Brown-kormányban.

Esélyesnek tartják még Londonban a külügyminiszteri posztra Hilary Benn jelenlegi nemzetközi fejlesztési minisztert is, abból a meggondolásból, hogy Benn jól teljesített mostani tárcája élén, és Brown egyik fő célja a fejlesztési ügyek előtérbe állítása a kormány külpolitikájában.

Bizonyos a váltás az egészségügyi minisztérium élén is, annak jelenlegi vezetője, Patricia Hewitt ugyanis már Brown kinevezésének estéjén bejelentette távozását, “családi okokra” hivatkozva. Hewitt nem sok sikert ért el az ingyenes, viszont súlyos finanszírozási gondokkal küszködő brit állami egészségügyi rendszer (NHS) szolgáltatási leépítésekkel, kórházi ágy- és létszámcsökkentésekkel járó reformjával, amely mind a lakosság, mind a szakma körében rendkívül népszerűtlen.

Váltás lesz a belügyminisztérium élén is, ugyanis a tárca jelenlegi irányítója, John Reid ugyanis már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy Blair lemondása után ő is távozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik