Nagyvilág

Az amerikai muszlimok többsége az öngyilkos merényletek ellen

A Pew Research Center friss felmérése szerint az amerikai muszlimok kevésbé nyitottak a szélsőséges nézetekre, mint más országbeli társaik.

Minden negyedik amerikai muszlim fiatal elfogadhatónak tartja az öngyilkos merényleteket a vallás védelmében, legalábbis „bizonyos körülmények között” – ez a megdöbbentő adat derült ki a Pew Research Center felméréséből.


A Pew-intézet kedden ismertetett tanulmányából – amely az amerikai muzulmánokról készített egyik legátfogóbb vizsgálat eredményeit összegzi – kiderül: bár létezik egy elégedetlen kisebbség, a muszlim közösség döntő hányada magáénak vallja az amerikai életmódot és értékeket, boldog, a társadalom többi csoportjához hasonló képzettséggel és keresettel rendelkezik.

Az amerikai muszlim népesség 80 százaléka (minden korosztályt tekintve) elítéli azokat az öngyilkos robbantásos merényleteket, amelyeket az iszlám védelmében hajtanak végre. Bizonyos esetekben viszont igazolhatónak tartja azokat 13 százalék. A legindulatosabb réteghez, amelyik elfogadja az ilyen támadásokat, elsősorban 30 év alatti muszlimok tartoznak. Ezen csoporton belül 2 százalék szerint az öngyilkos merényletek „gyakran” jogosak, 13 százalék úgy látja, hogy „néha” elfogadható a végrehajtásuk, és 11 százalék tartja „ritkán” igazolhatónak az ilyen támadásokat.

A Pew szerint az amerikai muszlimok a közölt adatok ellenére is kevésbé nyitottak a szélsőséges nézetekre, mint más országbeli társaik. Némely arab országban a lakosság fele tartja elfogadhatónak az öngyilkos merényleteket, Nagy-Britanniában és Spanyolországban minden negyedik, Franciaországban pedig minden harmadik muzulmán gondolkodik így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik