Nagyvilág

Érvénytelen a török elnökválasztás

A török alkotmánybíróság érvénytelenítette az elnökválasztás első, még pénteken tartott, s különben eredménytelenül zárult első fordulóját.

A parlamenti voksoláson egyetlen államfőjelölt, Abdullah Gül külügyminiszter indult, de első fordulóban nem kapta meg a kétharmados parlamenti támogatást. A pénteki szavazáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltjére 357 képviselő szavazott, megválasztásához az 550 tagú testületben 367 voks kellett volna.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) e forduló érvénytelenítését kérte az alkotmánybíróságtól, arra hivatkozva, hogy a képviselők kevesebb mint kétharmada volt jelen a szavazásnál. A szekuláris állam meggyőződéses hívének számító CHP minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy az iszlamista kormány kezébe kerüljön az államelnöki poszt is.

A alkotmánybírósági döntés ellen nincs helye fellebbezésnek, így a Tayyip Erdogan kormányfő vezette AKP vagy újra jelöltet állít az államfő posztjára, vagy elhalasztja a voksolást, hogy csillapuljon a belpolitikai vihar és feszültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik