Nagyvilág

Egyre népszerűbbek a konzervatív pártok Németországban

Növekszik a német konzervatív pártok népszerűsége, ezzel szemben csökken a koalíciós partner szociáldemokratáké.

A Stern hírmagazin és az RTL televízió által végzett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint amennyiben Németországban a hét végén parlamenti választásokat tartanának, a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciót, az uniópártok, azaz a CDU és a CSU – legalábbis matematikai alapon – a liberális FDP-vel alakíthatnának többségi kormányt. A szabad demokraták ugyanis változatlanul népszerűek, támogatottságuk 12 százalékos.

A konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió jelenleg 37 százalékos népszerűséget élvez, azaz az idei legmagasabb támogatottsággal rendelkezik. Megfigyelők szerint nagy szerepe van ebben Angela Merkel kancellárnak, aki az ország legnépszerűbb politikusa, s a németek megítélése szerint jól vezényli egyebek között az ország uniós elnökségét is.


Az idei mélyponton, azaz 26 százalékon vannak ugyanakkor a szociáldemokraták, amiben szakértők szerint jelentős szerepe van az SPD jelenlegi elnökének. Az ellenzéki Zöldek 10 százalékos támogatottságot élveznek, s ugyancsak 10 százalékos támogatottságot mondhat magáénak a Baloldali Párt. Egy esetleges konzervatív-szabaddemokrata koalíció 49 százalékos többségre tehetne szert az SPD, a Zöldek és a Baloldali Párt 46 százalékával szemben, ha a németek most választanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik