Nagyvilág

Közrendet sértett Kaszparov

Pénzbírságra ítélte egy moszkvai bíróság, majd szabadon engedte Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, orosz ellenzéki vezetőt, akit a rendőrség szombaton őrizetbe vett a Putyin elleni betiltott tüntetésen.

A Polgári Egységfront ellenzéki szervezetet vezető Kaszparovot legalább 170 másik tüntetővel együtt vették őrizetbe az orosz fővárosban, elfogása után csaknem kétszázan gyűltek össze azon moszkvai rendőrőrs előtt, ahol a volt sakkvilágbajnokot fogva tartották, követelve “a politikai foglyok szabadon bocsátását”.

A rendőrök körülbelül egy óra múltán rátámadtak a tüntetőkre, néhányukat gumibotokkal ütlegelték és rugdosták, feloszlásra kényszerítve a tömeget. Kaszparovot később átszállították egy moszkvai bíróságra. Meghallgatása szünetében a sajtó képviselőinek elmondta, hogy kormányellenes jelszavak kiabálásával vádolják. “Ez a rezsim levetette álarcát és megmutatta valódi arcát” – jelentette ki Kaszparov, és hozzáfűzte: “A mai nap a Putyin-rezsim elkorcsosodásának fontos bizonyítéka”.

A történtek ellenére az ellenzék nagy győzelmének nevezte, hogy az emberek keresztülvitték (tervüket) és megtartották tiltakozó menetüket. Jevgenyij Gildejev rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Kaszparovot provokációkra való felbujtás gyanújával vették őrizetbe.

Az ellenzéki vezető ügyében eljáró moszkvai bíróság végül a közrend megsértése címén ezer rubeles (mintegy 40 dolláros) pénzbírságra ítélte, majd szabadlábra helyezte az akkor már tíz órája fogva tartott Kaszparovot – közölték szombat este a volt sakkvilágbajnok ügyvédei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik