Nagyvilág

Kiszabadult egy Irakban elfogott iráni diplomata

Visszanyerte szabadságát egy Irakban elrabolt iráni diplomata – jelentették kedden hivatalos iráni tömegtájékoztatási eszközök.

Az iráni tájékoztatás szerint Dzsalál Sarafit, a bagdadi iráni nagykövetség másodtitkárát február 4-én hurcolták el fegyveresek Bagdad Karrada negyedéből. Szabadon engedésének hírét megerősítette a bagdadi iráni nagykövetség is. A részletekre nem tértek ki a híradások, csak annyit közöltek, hogy Sarafi még kedden visszatér Teheránba.


A teheráni kormány akkori álláspontja szerint az iraki hadsereg egyik, az iraki amerikai erők irányítása alá tartozó kommandója ejtette fogságba Sarafit, s Irán közölte, hogy az Egyesült Államokat tartja felelősnek az esetért. Washington cáfolta, hogy köze lenne a diplomata eltűnéséhez.


A másodtitkár fogságba ejtése előtt egy hónappal amerikai katonák Irakban őrizetbe vettek öt iránit, teheráni állítás szerint szintén diplomatákat, ami tovább terhelte a két ország amúgy is feszült viszonyát.


A másodtitkár kiszabadulása után kedden egy vezető beosztású iraki külügyminisztériumi illetékes úgy nyilatkozott, hogy a bagdadi kormány nyomást gyakorolt az emberrablókra, s „aktívan törekszik” arra, hogy elérje az öt másik iráni szabadon bocsátását is. Az illetékes nem nyilatkozott arról, kik tartották fogva el Sarafit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik