Nagyvilág

Kenőpénz-botrányba keveredett a Total főnöke

Közjavakkal való visszaélés és korrupció miatt vádat emeltek Párizsban Christophe de Margerie, a Total francia olajtársaság vezérigazgatója ellen.

Az 55 éves vállalatvezető ellen már korábban is eljárás indult az Olajat élelmiszerért ENSZ-program keretében iraki vezetőknek átutalt kenőpénzek ügyében. Ezúttal azonban egy iráni ügy miatt kell a Total vezérigazgatójának felelnie.

A francia olajtársaság 1997-ben az orosz Gazprommal és a malajziai Petronasszal együtt szerezte meg a perzsa országban a South-Pars off-shore gázmező kitermelésének jogát. A szerződésért a cégek 60 millió euró kenőpénzt utaltak át Hasemi Rafszandzsáni egykori iráni elnök fiának. Az 1996 és 2003 között történt átutalások nyomaira egy svájci bankban tavaly bukkantak a francia hatóságok. Ebből 38 millió euró érkezett a francia cégtől.

Nem a Total volt az egyetlen cég, amely a közvetítésért fizetett 5-15 százalékos jutalékkal – melynek egy része az ország döntéshozóihoz került – jutott hozzá nagy nemzetközi szerződésekhez. A korrupciós eljárás betiltására ugyanakkor a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 1997 novemberében kötelezte el magát, s a határozatot Franciaország 2003-ban ratifikálta. Azóta minősül bűnténynek a külföldi tisztviselők megvesztegetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik