Nagyvilág

Robbanás a közel-keleti konferencia közelében

Hivatalosan Irakról tárgyalnak a nagyhatalmak és a közel-keleti válságban érintett országok, miközben az épület közelében robbantások történtek. A konferencia keretein belül Bagdadban egy asztalhoz ültek az Egyesült Államok és Irán képviselői is, amire évek óta nem volt példa. Nem véletlen, hogy a szombati találkozót komoly várakozások előzték meg.

Több robbanás is történt az iraki külügyminisztérium közelében, miközben zajlik az Irak stabilizálását és a közel-keleti térségben tapasztalható ellentétek elsimítását célzó nemzetközi értekezlet, melyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagállama, az Arab Liga és Egyiptom képviselői vesznek részt.


Egyes hírek szerint két, más hírek szerint három detonáció történt, szemtanúk a robbanások hangjából aknagránátok becsapódására következtettek. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az iraki kormány által meghirdetett, 17 ország képviselőjének részvételével rendezett egynapos értekezlet a Korán néhány kiválasztott versének a felolvasásával kezdődött.

Az Irak-értekezlet egyesek szerint nyitánya lehet az Egyesült Államok és Irán közötti jeges kapcsolatok enyhítésének. A két ország képviselői ugyanis nyitva hagyták a lehetőséget, hogy szemtől szembe eszmét cseréljenek az iraki helyzetről. Amerikai részről nem zárták ki a közvetlen tárgyalásokat a szíriai küldöttséggel sem.

Különböző célok

A résztvevők azonban nagyon eltérő célokkal érkeztek a tanácskozásra. Az amerikaiak fő célja az, hogy minél több országot bevonjanak az iraki káosz megszüntetésének nehéz munkájába, és ezzel hosszabb távon lehetővé váljék számukra, hogy kivonhassák csapataikat az országból. Az irániak és a szíriaiak minden bizonnyal cáfolni akarják azt az amerikai vádat, amely szerint támogatják az iraki radikális csoportokat, és ezzel hozzájárulnak a szomszédos országban uralkodó anarchiához.

Az iraki szunnita pártok és ammáni, kairói, rijádi támogatóik azt remélik, hogy a konferencia után az amerikaiak nyomást gyakorolnak majd a bagdadi síita vezetőkre, hogy fékezzék meg a síita milíciákat, amelyek gyilkos támadások sokaságát indítják a szunnita kisebbség ellen. A túlnyomórészt síitákból és kurdokból álló iraki kormány mindenekelőtt pénzügyi segélyeket remél, s az ország adósságainak elengedését várja az összejöveteltől

A „legizgalmasabb” rész

A síiták és kurdok által uralt iraki kormány mindenekelőtt pénzsegélyeket remél, s az ország adósságainak elengedését várja az összejöveteltől. A síiták egyik legbefolyásosabb vezetője Abdel-Azíz Hakím felszólította a nyugati hatalmakat és az Irakkal szomszédos államokat: összefogva segítsenek elejét venni egy polgárháború kitörésének.

Amerikai részről nem zárták ki, hogy az amerikai képviselő közvetlenül tárgyalni fog az iraki helyzetről Teherán és Damaszkusz küldötteivel. Ez talán az értekezlet “legizgalmasabb” mozzanata, hiszen Washington mindkét országot az Irakban tevékenykedő terroristák támogatásával vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik