Nagyvilág

Titkos CIA-járatok: 14 ország szemet hunyt

Megszavazta az Európai Parlament az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezett illegális európai tevékenységét vizsgáló ideiglenes bizottság végjelentését, amely több európai uniós tagországot azzal vádol, hogy szemet hunytak a titkos repülések és foglyul ejtések fölött. Hazánkat semmilyen gyanú nem érte.

A vártnál kisebb többséggel – 382 igen, 256 nem szavazattal, 74 tartózkodással – elfogadott jelentés több helyütt a korábbi szövegváltozatokhoz képest kevésbé szigorú megfogalmazásokat alkalmaz, és továbbra sem tartalmaz semmilyen bizonyítékot arra, hogy a CIA európai uniós országok közreműködésével titkos börtönöket működtetett volna. Titkos őrizetbe vételekre és repülésekre ugyanakkor a szöveg egyértelmű utalásokat tesz. Több ponton bírálja a jelentés az Egyesült Államok hozzáállását is.


Hazánk is levonhatja a tanulságot

Magyarországot a jelentés kapcsán semmilyen gyanú nem érte. A nyilatkozó képviselők ugyanakkor úgy ítélték meg, Magyarországnak is le kell vonnia azt a tanulságot, hogy az emberi jogokat sértő eszközök még olyan rendkívüli esetekben sem vehetők igénybe, mint a terrorellenes küzdelem.

A plenáris vitában felszólaló magyar képviselő, Hegyi Gyula (MSZP) úgy értékelte, “Magyarország büszke lehet arra, hogy nem keveredett bele a CIA illegális európai akcióiba”. A bizottság egyik tagja, Schöpflin György (Fidesz-MPSZ) a szöveget úgy kommentálta, hogy annak üzenete fontos az emberi jogok tiszteletben tartásának szempontjából.


Szent-Iványi István (SZDSZ) szerint pozitívum, hogy a jelentés felhívja a figyelmet az alapjogok tiszteletben tartására, ugyanakkor a bizottság nem tudta alapvetően igazolni azt a kiinduló feltételezést, hogy a CIA Európában titkos börtönöket tartott volna fenn, illetve európai területen embertelen bánásmódban részesített volna embereket. Kósáné Kovács Magda (MSZP) írásos hozzászólásában leszögezte: a bizottság tevékenységének legfőképpen morális haszna volt, “bebizonyosodott ugyanis, hogy vannak morális követelmények, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni”.


Maradt a bírálat

A számos módosító indítvány és a hosszas szavazás ellenére a szövegben az Egyesült Államokat élesen bíráló megállapítások maradtak, például az, hogy az Európai Parlament elítéli, hogy Washington a rendkívüli őrizetbe vételeket terrorellenes eszközként használja. Több EU-tagországot – köztük Nagy-Britanniát, Németországot, Lengyelországot és Romániát – név szerint elmarasztal a jelentés, mert hivatalosan nem vettek tudomást a területükön folytatott illegális tevékenységről, míg szinte minden tagállamra vonatkoztatható az a szemrehányás, hogy hatóságaik nem mutattak kellő együttműködési készséget az EP-bizottsággal. Utóbbiért kritizálta az Európai Parlament az uniós intézményeket is, különösen azok terrorellenes fellépésért felelős illetékeseit.

Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi felelőse ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentést a tagországok kormányai részéről vizsgálatoknak kell követniük ott, ahol ilyen még nem zajlik. Hozzátette, hogy a brüsszeli bizottság is levonja a következtetéseket a dokumentumból, és megteszi a szükségesnek látott jogalkotási lépéseket.

A tagországok kormányait képviselő tanács nevében nyilatkozó Günter Gloser német államtitkár a vitában felszólalva a szöveg enyhítésére kérte a képviselőket a kormányokkal szembeni bírálatokat illetően, ez azonban csak részben teljesült. A képviselők egy részének megítélése szerint az EP-jelentés jól egészíti ki az Európa Tanácsban tavaly készült dokumentumot, amely ugyancsak számos bíráló megállapítást tett a CIA illegális európai tevékenységével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik