Nagyvilág

Sólyom fogalmakat honosít Romániában

A kultúrnemzet és az állam fogalmát próbálja tudatosítani a román partnerekben Sólyom László köztársasági elnök, aki kedden Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) is beszélt erről.

Az egyetemen az államfő kifejtette: a mostani romániai útnak számos hivatalos célkitűzése volt. Két nap alatt egyszer sem ejtette ki azt a szót, hogy magyar kisebbség, mindig csak magyar társadalomról beszélt – mondta. Szükségesnek tartotta, hogy bizonyos fogalmak honosodjanak meg. Van kultúrnemzet, és vannak államok – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök a helyi közigazgatási intézmények irányítóival, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselőivel és a Sapientia egyetem vezetőivel, valamint értelmiségiek egy csoportjával találkozott Marosvásárhelyen. Ismételten kifejtette: a romániai magyar közösség, a magyar társadalom csak akkor tudja fenntartani magát, csak akkor tud asszimiláció nélkül integrálódni, ha megvan az infrastruktúrája, működnek a szükséges intézményei. A magyar név nem merülhet ki abban, hogy népitáncot járunk – hangsúlyozta az elnök.

A Sapientiáról szólva elmondta: örül annak, hogy olyan helyen tesz látogatást, ahol a műszaki tudományok vannak többségben. A magyar értelmiség kiegyensúlyozottsága szempontjából ugyanis szerinte rendkívül nagy jelentősége van annak, ha ezeken a területeken is megfelelően sok magyar értelmiségi van, nem csak a humán tudományok területén. Úgy vélte: a magyar államfőnek ugyan nincs túl nagy hatásköre, de jelentős erkölcsi súlya van. Ígéretet tett, hogy ennek szellemében fogja képviselni a Sapientia fenntartásának, finanszírozásának az ügyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik