Nagyvilág

F-16-osokat kapott Lengyelország

Megérkezett csütörtökön az első négy F-16-os harci repülőgép Lengyelországba, a Poznan melletti Krzesiny katonai repülőterére a Lockheed Martin amerikai cégtől megrendelt negyvennyolcból.

A harci repülőgépek fogadására ünnepséget rendeztek, amelyen részt vett Lech Kaczynski államfő, továbbá a kormány és a hadsereg több magas rangú képviselője is. A lengyel kormány ugyanakkor magyarázatot követelt a Lockheed Martintól a gépek Lengyelországba szállítása közben keletkezett problémákra. Hétfőn mind a négy gépnek vissza kellett fordulnia technikai problémák miatt, majd amikor újra útnak indultak, újabb problémák adódtak, s két gép kénytelen volt leszállni egy izlandi támaszponton.

Az előző, baloldali lengyel kormány 2002 decemberében döntött az F-16-osok mellett. Varsó 3,5 milliárd dollárt fizet a Lockheed Martinnak az ügylet keretében. Az év végéig összesen nyolc gépet vehet át, azonban a teljes hadrendbe állításuk nem várható 2010-nél korábbra, hiszen ki kell képezni a pilótákat és a műszaki személyzetet. A lengyel légierő – a tervek szerint 2012-ig – teljesen megválik szovjet gyártmányú MiG harci gépeitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik