Nagyvilág

Göncz Kinga nem megy el a külügyi bizottság ülésére

A külügyminiszter nem vesz részt a Németh Zsolt által – a kancellária szakállamtitkárának a magyar külképviseleteknek írt levele miatt kezdeményezett – rendkívüli külügyi bizottsági ülésen. Ezt Göncz Kinga jelentette be hétfőn.

Őrizzük meg józan eszünket és ítélőképességünket. A bizottság elnöke aránytévesztésben van – fogalmazott Göncz Kinga újságíróknak.

Németh Zsolt (Fidesz), a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke azért kezdeményezte Göncz Kinga meghívását egy rendkívüli ülésre, hogy a külügyminiszter tisztázza, miért írt levelet Gémesi Ferenc szakállamtitkár a magyar misszióvezetőknek az október 23-i rendzavarásokról szóló tájékoztatással kapcsolatban. Németh Zsolt szerint a levélben Gémesi Ferenc arra utasította a nagyköveteket, hogy a Fideszt és Orbán Viktor Fidesz-elnököt diplomáciailag járassák le.

„A Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára tájékoztató levelet küldött a külképviselet-vezetőknek az október 23-i történések kapcsán, és mellékelte a miniszterelnök parlamenti beszédének szövegét” – közölte hétfőn Göncz Kinga. Utóbbi beszédben fogalmazott úgy Gyurcsány Ferenc, hogy az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz.

A diplomácia irányítója hozzátette: természetes, hogy a külképviseletek tudják, mi a kormány álláspontja, „ez így szokott lenni, amióta világ a világ”. A külügyminiszter kiemelte: a külképviseletek a külügyminisztérium részei, a külügyi tárca pedig a kormány része, így nem igazán érti, mi a baja Németh Zsoltnak. (A fideszes bizottsági elnök szombaton azt is mondta, hogy pártirányítás alá vonták a magyar diplomáciát.)

„Ha van valami olyan, ami miatt a külügyi bizottságnak sürgősen tárgyalnia kellene, az Orbán Viktor strasbourgi beszéde, amelynek valóban van egy nagyon kemény külpolitikai jelentősége, hiszen a Fidesz elnöke felvetette, hogy a régió azon országai, ahol baloldali kormány van, ne kapjanak az EU-tól támogatást” – jelentette ki Göncz Kinga.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nagyköveteknek kiküldött levélben semmi olyan nem szerepel, hogy az ellenzéket külföldön le kellene járatni. Emlékeztetett arra, a Fidesz elnöke még október 23. előtt maga adott tájékoztatást a Budapesten működő misszióvezetőknek, és bár az ott elhangzottakról nincs közvetlen információ, volt utalás arra, hogy nem tudják garantálni az ötvenedik évfordulós megemlékezésekre érkező külföldi vezetők biztonságát. Göncz Kinga szerint ez egy igen veszélyes megállapítás volt.

Abszurdnak nevezte a külügyminiszter, hogy Orbán Viktor október 23-án arról beszélt: erkölcsi kötelesség fellépni a posztkommunista kormány képviselői ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik