Nagyvilág

Bin Ladennel kampányolnak a republikánusok

Oszama bin Laden képe és hangja is szerepel az amerikai Republikánus Párt legújabb kampányfilmjében, amellyel a párt azt sugallja: az USA biztonsága forog kockán a közelgő november 7-i kongresszusi választásokon.

A hirdetésben, amely pénteken jelent meg a Republikánus Párt vezető szervének, az országos bizottságnak az internetes honlapján, és amelyet a jövő hét elejétől sugároznak az amerikai televíziók, feltűnik az al-Kaida több más vezetője, és láthatók a szervezet fegyveresei is kiképzés közben. „Ami ezután jön, még hatalmasabb lesz” – idézi a klip bin Ladent. A hirdetés ezekkel a szavakkal ér véget: „Ez a tét. Szavazzon november 7-én”.

A republikánusoknak alaposan megcsappant a népszerűségük az iraki háború miatt az amerikai választók körében eluralkodott általános elégedetlenség nyomán. A Demokrata Párt 15 képviselőházi és hat szenátusi hely elhódításával magához ragadhatja a többséget a törvényhozás mindkét házában. A republikánusok abban bíznak, hogy a kampány hajrájában olyan, számukra előnyös témákat tudnak ismét napirenden tartani, mint a nemzetbiztonsággal kapcsolatos gond és a terrorizmus elleni háború.

A mostani bin Laden-kampányfilm nem az első az amerikai politika történetében, amely az emberek félelemérzetére játszik. Az egyik ilyen leghíresebb amerikai politikai hirdetést az 1964-es újraválasztásáért küzdő Lyndon Johnson demokrata párti elnök kampányában sugározták. A film a mezőn egy margaréta szirmait tépdeső kislányt mutatott, amint az egyenként leszakított szirmokat számolja, majd rögtön ezután visszaszámlálás hallható, aminek a végén egy atomrobbantás képei jelennek meg, majd egy hang bemondja: „Ez a tét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik