Nagyvilág

Irán elutasítja a Koreát sújtó szankciókat

Teherán elutasítja az Észak-Koreát sújtó szankciókat – hangoztatta hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) fegyverként használja vezető szerepének kiterjesztésére.

Az elnök szerint az is törvénytelen, hogy a BT az urándúsítás felfüggesztését követeli Teherántól. Hozzátette, hogy Irán minden félelem nélkül folytatni fogja nukleáris tevékenységét.

Ahmadinezsád az iráni állami televízióban mondott beszédében végezetül azt állította, hogy a nyugati országok a BT-t olyan fegyverré alakították át, amellyel uralmukat kiterjesztve határozatokat hoznak a velük szemben álló országok ellen.


Észak-Korea tanulsága


Az Egyesült Államok vasárnap arra szólította fel Iránt, hogy vonja le a tanulságot az Észak-Koreát sújtó biztonsági tanácsi határozatból, amellyel kemény pénzügyi és kereskedelmi szankciókat vetettek ki az ázsiai országra néhány nappal korábban végrehajtott kísérleti atomrobbantásáért.


John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy Iránnak figyelmet kellene szentelnie a szintén nukleáris ambícióktól fűtött Észak-Korea ellen szombaton elfogadott BT-határozatnak. A diplomata a CNN-nek nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy Teherán tanult a leckéből és megértette, hasonló elszigetelődés és szigorítások várnak rá, ha folytatja az atomfegyverek birtoklását célzó erőfeszítéseit.


A Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország alkotta csoport azon ismételt kísérletei, hogy Iránt tárgyalásokra bírják atomprogramjáról, zátonyra futottak amiatt, hogy Irán nem hajlandó lemondani az urándúsításról. A hatok abban állapodtak meg, hogy ezen a héten megkezdik a munkát az Irán elleni szankciók kidolgozására a Biztonsági Tanács kereteiben.


Irán ellen is hoznak szankciókat


Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Fox News hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy csakúgy mint Észak-Korea esetében, Irán ügyében is multilaterális erőfeszítéseket tesznek, “ami rendkívül fontos, mivel az Egyesült Államoknak nem kell ezt egyedül tennie, és nem is tudja ezt egyedül megtenni”. Hangsúlyozta, hogy sokkal jobb az, ha az Egyesült Államok a szövetségeseivel dolgozik, mintha kétoldalú alapon próbálna cselekedni és ezáltal csak elszigetelné önmagát.


Rice szerint teljesen egyértelmű, hogy Teherán nem szándékozik felfüggeszteni az urándúsítást és ezt követően tárgyalásokat kezdeni a hatok csoportjával. Úgy vélte, a szankciók előkészítése néhány hét múlva úgy fejeződik be, hogy a Biztonsági Tanács megszavazza a közösen kidolgozott határozatot. Ezzel együtt megerősítette, hogy továbbra is érvényes a hatok javaslatcsomaga, Irán azt bármikor elfogadhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik