Nagyvilág

Abbász kész feltétel nélkül találkozni Olmerttel

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap kijelentette, hogy kész mielőbb és feltétel nélkül találkozni Ehud Olmert izraeli kormányfővel, a Rámalláhban vendégeskedő Tony Blair brit miniszterelnök pedig palesztin egységkormány létrehozását szorgalmazta.

“Teljes mértékben készen állok arra, hogy találkozzak a miniszterelnökkel előfeltételek nélkül, és készek vagyunk azonnal megkezdeni a találkozó előkészületeit” – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap újságíróknak azt követően, hogy Rámalláhban találkozott Tony Blairrel.

Olmert előző nap, szombaton közölte, hogy kész haladéktalanul felújítani a tárgyalásokat a palesztin vezetővel. Az izraeli miniszterelnök korábban csak azzal a feltétellel lett volna hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, ha palesztin elrablói szabadon engedik Gilád Salit izraeli katonát.

Az Abbásszal folytatott megbeszélései utáni sajtóértekezleten Blair azt szorgalmazta, hogy a világ állítsa helyre a kapcsolatokat a palesztinokkal, amennyiben a kormányzó Hamasz beleegyezik egységkormány alakításába, a létrejövő koalíció pedig lemond az erőszakról és elismeri Izraelt. Ezzel Blair az első nyugati vezetőként jelezte, hogy elfogadható lenne egy olyan palesztin kormány, amelyben Hamasz-tagok is vannak. A nemzetközi közösség bojkottálja a januári törvényhozási választásokon győztes Hamászt, amelyet az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekint.

A mérsékeltnek tartott Abbász, aki igyekszik rávenni a Hamaszt egységkormány alakítására az általa vezetett Fatah mozgalommal, úgy véli, hogy a Hamász egy koalícióban Izrael-ellenes ideológiának puhítására kényszerülne. Mint mondta, még a nap folyamán Gázába utazik, hogy folytassa erőfeszítéseit az egységkormány létrehozása érdekében. Blair szerint egy ilyen a kormánynak el kellene fogadnia a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, EU, Oroszország) követeléseit: lemondást az erőszakról, Izrael elismerését és a zsidó állammal kötött korábbi békeegyezmények tiszteletben tartását. “Amennyiben ilyen kormány jön létre, azt hiszem, a nemzetközi közösség helyesen teszi, ha tárgyal vele” – mondta a brit kormányfő. A Hamasz azonban rögtön visszautasította Blair felhívását a heves Izrael-ellenes álláspont mérséklésére. Számi Abu Zuhri szóvivő szerint a szervezet kész koalíciót alkotni a Fatahhal, “de nem (kívülről) diktált feltételek alapján”. A szóvivő a Hamasz nevében ismét elvetette az “elfogult, igazságtalan és feltételeket szabó (nyugati) döntéseket”.

A brit vezető vasárnap, mielőtt Abbásszal találkozott volna, fogadta a palesztin fegyveresek, illetve a libanoni síita Hezbollah által túszul ejtett három izraeli katona, Gilád Salit, Ehud Goldvasszer és Eldád Regev szüleit, s elbeszélgetett velük.

A közel-keleti körúton járó Blair hétfőn Libanonba utazik tovább, de az ottani legfőbb síita vallási méltóság már jelezte, hogy a vendég nem számíthat egyöntetűen szíves fogadtatásra. Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatollah azért bírálta a brit vezetőt, mert Izrael és az Egyesült Államok “cinkosa”, nem szólított fel korábbi tűzszünetre Izrael és a Hezbollah libanoni háborújában, s megengedte, hogy az Egyesült Államok Nagy-Britannián keresztül fegyvereket szállítson Izraelnek Libanon elleni bevetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik