Nagyvilág

Uniós fellépést sürgetnek a magyarok szlovákügyben

A szlovákiai magyarellenes párt koalícióra jutása és megnyilvánulásai miatt tiltakoztak az Európai Parlament idénynyitó plenáris ülésén magyar képviselők.

Schmitt Pál, a magyar néppárti delegáció képviselője napirend előtti felszólalásában felidézte, hogy az elmúlt hetekben több magyarellenes incidens is történt Szlovákiában. Schmitt leszögezte, hogy ezeknek a felháborító megnyilvánulásoknak nincs helyük az Európai Unióban, és közös fellépésre szólított fel a szlovák kormány egyes szélsőséges nyilatkozatai ellen.


EU-fellépés szükséges


Járóka Lívia, szintén a Néppártból, a romák kirekesztettségéről beszélt, és felidézte, hogy Ján Slota, a kormánykoalíció magyar- és cigányellenes pártjának vezetője szabadon uszíthat az amúgy is sanyarú körülmények közt élő, mintegy 800 ezres kisebbséggel szemben. A szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád szerint a helyzetről az tehet, hogy Ficó miniszterelnök kormányába vette a Slota magyarellenes pártját, és úgy vélte, az EU vezetőinek azonnal reagálniuk kell az ehhez hasonló „rendellenességek, törvénytelenségek elfojtására”.

Tabajdi Csaba, a magyar szocialisták vezetője kijelentette, hogy Szlovákia elszigetelése ugyan senkinek sem érdeke, az Európai Uniónak mégis lépnie kell, hogy „a nacionalista bozóttüzet elolthassuk Szlovákiában”. Tabajdi az elmúlt hetekben kialakult helyzetért, amelyre az új évtizedben még nem volt példa, a magyarellenes párt uszító kijelentéseitől való nem elég határozott elhatárolódást vádolta.


Ficot vádolták

A belga szocialista Marc Tarabella szintén a szociáldemokrata-szélsőjobboldali koalíciót és a szélsőjobbnak kezet nyújtó Robert Fico miniszterelnököt vádolta az elmúlt hetek incidenseiért, amelyek közt – mint felidézte – olyanok is akadtak, amikor magyarokat vertek meg csak azért, mert magyarul beszéltek. Ezek az incidensek az európai történelem legsötétebb epizódjaira emlékeztetnek minket – mondta a képviselő.

A szlovák szocialista Monika Benova felszólalásában elítélte a magyarellenes incidenseket, és azokért elnézést kért. Kijelentette, hogy a szlovák kormány minden ilyen eseményt ki fog vizsgálni.

Kedden Pozsonyba utazik Göncz Kinga külügyminiszter, hogy részt vegyen a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóján. A találkozó margóján Göncz kétoldalú megbeszélést folytat szlovák kollégájával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik