Nagyvilág

Csalódásokkal alakul az ENSZ békeerő

Az ENSZ illetékesei szerint két héten belül feláll a nemzetközi haderő, melyet Dél-Libanonba vezényelnének, ugyanakkor a nemzetközi szervezet már jelezte, hogy nagyobb európai csapatfelajánlásokra számított. Izrael kifogásolta, hogy olyan országokból is érkeznének békefenntartók Libanonba, akik nem ismerik el Izrael létét.

Izrael nem szeretné, ha olyan országokból érkeznének békefenntartók Dél-Libanonba, amelyeknek nincs diplomáciai kapcsolata a zsidó állammal, és nem ismerik el Izrael létét – jelezte a kormány. Eddig két ilyen ország jelezte készségét a békefenntartó erőkben való részvételre, Malajzia és Indonézia.

Malajzia külügyminisztere szerint Izraelnek nincs beleszólási joga abba, milyen legyen a Dél-Libanonba vezénylendő ENSZ békefenntartó erők összetétele. Szied Hami Albar libanoni látogatásáról hazafelé úgy nyilatkozott, a kontingens összetételéről az ENSZ és a libanoni kormány hivatott dönteni, nem Izrael. A katonák “libanoni területen fognak állomásozni, nem izraeli területen” – mondta.

Többet vártak a franciáktól

Az országok többsége még a kormány jóváhagyására vár a végső felajánlások megtételével, és a további tájékoztatást szeretne kapni arról, pontosan milyen feladatokat látnak majd el a békefenntartók. Franciaország vállalta a misszió vezetését, ugyanakkor elutasította az ENSZ azon kritikáját, hogy a vártnál jóval kevesebb, csupán 200 csapattal kíván részt venni a békefenntartásban. Nem lehet katonákat a terepre küldeni úgy, hogy csak nézhetik, ami történik, de nem adunk jogot nekik az önvédelemre, vagy arra, hogy lőjenek –mondta a francia védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie.

Olaszország még egyelőre nem tudja, hány fővel venne részt a küldetésben, kormánytagok korábban azt mondták, hogy akár 3000 katonát is Libanonba vezényelhetnek. Ebben az esetben Olaszország állítaná ki a legtöbb katonát a libanoni békefenntartásra. Az ENSZ a római döntésig összesen 3500 katonára számíthatott az addig elhangzott felajánlások fényében.

Német vita a csapatokról

Németország elsősorban korlátozott haditengerészeti kontingenssel, valamint újjáépítési és humanitárius segítségnyújtással kíván hozzájárulni a libanoni békefenntartáshoz –közölte Angela Merkel német kancellár. A békefenntartással kapcsolatban kisebb belpolitikai válság bontakozott ki, ugyanis a német katonai közreműködést fenntartás nélkül csak a nagyobbik konzervatív párt, a CDU és koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD támogatja. A nagykoalíció harmadik pártja, a kisebbik uniópárt, a CSU csakis logisztikai, illetve humanitárius segítségnyújtást szorgalmaz, s hasonló állásponton vannak az ellenzéki pártok is, elutasítva mindenfajta katonai részvételt.

Izrael immár a dél-libanoni területek mintegy kétharmadát elhagyta, az ENSZ-határozat értelmében pedig a nemzetközi békefenntartóknak a bevonuló libanoni erőkkel együtt kell majd dolgozniuk a béke megteremtésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik