Nagyvilág

Blair új stratégiát sürget a terror elleni harcban

A nemzetközi terrorizmus elleni harc stratégiájának újragondolására hívott fel Los Angeles-i beszédében Tony Blair e küzdelem megindításának ötödik évében – írta szerdán a The Times.

Mint a konzervatív londoni napilap jelentette, a brit kormányfő a Los Angeles-i Külpolitikai Tanács kétezer főnyi hallgatósága előtt kedden este elmondott beszédében elismerte, hogy pusztán az erő alkalmazása elidegeníti a Nyugattól a mértékadó arab közvéleményt, és kijelentette: a „terrorizmus íve kifeszült” az egész Közel-Keleten, sőt azon túl is.


Az értékekre kell támaszkodni

Blair a „mérsékeltek szövetségének” megteremtésére hívott fel, amely a terrorellenes harcban legalább annyira támaszkodik az értékekre, mint a katonai erőre. Egy olyan jövő képét rajzolta fel, amelyben a gazdag és a fejlődő országok, muzulmánok, zsidók és keresztények, az arab és a nyugati világ békében és harmóniában haladhat előre. Azon a napon, amikor afganisztáni és iraki lázadók négy brit katonát öltek meg, a miniszterelnök szavai annak a ténynek a nyílt beismerését jelentik, hogy pusztán a katonai erő alkalmazása kudarcra van ítélve – írta a lap.

Ha a Nyugat nem értékeli át stratégiáját, nem lehel új életet a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelembe, és nem tesz meg minden lehetőt az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtésére, nem fog győzni – idézte a The Times Blair figyelmeztetését. Nem fogjuk megnyerni a világméretű harcot a szélsőségesség ellen, ha az értékek szintjén nem aratunk legalább akkora győzelmet, mint a katonai erő szintjén. Ha nem bizonyítjuk be, hogy méltányosak, tisztességesek és igazságosak vagyunk ezeknek az értékeknek a megvalósításában az egész világon” – mondta a brit miniszterelnök.

Busht bírálta

Blair beszédét úgy értékelik, mint George Bush rejtett bírálatát, amiért az amerikai elnök ragaszkodik a militáns muzulmánok katonai szétzúzásához, és amiért sutba dobta a közel-keleti béke megteremtésére kidolgozott „útitervet”. Bush nem volt hajlandó tűzszünetre ösztökélni Izraelt, abban a hiszemben, hogy a libanoni konfliktus lehetővé teszi a zsidó állam számára a Szíria és Irán által támogatott Hezbollah legyőzését – írta a The Times.

Blair beismerése, hogy a terrorellenes harc pusztán az erő alkalmazásával nem nyerhető meg, egyben kísérletnek tekinthető arra, hogy a miniszterelnök úrrá legyen a kormányán belül egyre növekvő elégedetlenségen. Blairt az a vád éri, hogy Bush „kezes kutyája” lett, amikor elutasítja, hogy azonnali tűzszünetre szólítsa fel Izraelt – írta a brit napilap. A brit miniszterelnöki hivatalban szerdára virradóra azt bizonygatták, hogy Blair nem változtatott a libanoni válsággal kapcsolatos álláspontján, és szilárdan hiszi, hogy egy tartós tűzszünethez mindkét fél előzetes megállapodása szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik