Nagyvilág

Hűvös és eredménytelen volt Rice libanoni látogatása

Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke elutasította Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter rendezési tervét az izraeli-libanoni válság megoldására.

Libanoni politikai források szerint Rice és Berri megbeszélése nagyon negatív hangnemben zajlott le. Rice kijelentette, hogy a helyzet az izraeli-libanoni határvidéken már nem lehet olyan, mint július 12-e előtt, azaz a két izraeli katona elrablása előtt volt. Rice leszögezte: mindaddig nem lesz tűzszünet, amíg a Hezbollah nem engedi szabadon feltétel nélkül a katonákat és nem vonja vissza fegyvereseit mintegy 20-30 kilométerre a határtól.

Egy másik forrás szerint Rice indítványozta azt is, hogy a határvidékre vezényeljenek libanoni katonákat, akiket egy nemzetközi erő támogatna. Berri viszont amellett kardoskodott, hogy a Hezbollah dél-libaboni jelenlétével kapcsolatos kérdések megvitatását a tűzszünetnek és a fogolycseréről folytatott tárgyalásoknak kell megelőznie. Rice rövid bejrúti látogatása után hétfő este Cipruson keresztül Tel-Avivba érkezett.

A Hezbollah síita szervezet Berrit hatalmazta fel arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Izrael és a szervezet közötti esetleges fogolycseréről. A Szíria-barát parlamenti elnök egyben a Hezbollah szövetségesének, az Amal síita szervezetnek is a vezetője.


Amerikai segély


Nincs ok azt feltételezni, hogy egy azonnali tűzszünet megállítaná a közel-keleti erőszakot. Ehelyett a világ a Hezbollah destabilizáló erejével és azzal a gyakorlatával találná szembe magát, hogy „élő pajzsként” használja a libanoniakat – jelentette ki Tony Snow fehér házi szóvivő. David Welch közel-keleti ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes Tel-Avivban újságírók előtt úgy nyilatkozott: Washington 30 millió dolláros segélyt nyújt Libanonnak, amelynek szállítása kedden elkezdődik.


Az amerikai segélyszállítmány 100 ezer mentőládát, 2000 műanyag ponyvát és 20 ezer takarót tartalmaz. A külügyi államtitkár-helyettes várakozásai szerint a Libanonnak nyújtandó nemzetközi segély értéke legkevesebb 100 millió dollár lesz, de a 150 millió dollárt is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik