Nagyvilág

Szocdemek a jobbközép cseh kormányban?

Három cseh jobbközép párt felajánlotta a Cseh Szociáldemokrata Pártnak, hogy lépjen be az általuk létrehozott koalícióba, amely így többséget szerezne a képviselőházban, és véget érnének az immár öt hete húzódó kormányalakítási tárgyalások.

„Világosan megmondtuk: a szociáldemokratáknak ki kell nyilvánítaniuk, hogy ellenzékben akarnak-e lenni, vagy pedig részt kívánnak venni a kormányban. Felajánlottam nekik, hogy csatlakozzanak a koalíciós projekthez, mint egy koalíciós párt” – jelentette ki újságírók előtt Mirek Topolánek, a kormányalakítási tárgyalásokkal megbízott polgári demokrata pártelnök. A politikus szerint a szociáldemokratáknak szerdáig kell választ adniuk a koalíció javaslatára.

„Nem valószínű, hogy a Cseh Szociáldemokrata Párt csatlakozni tudna ehhez a hárompárti koalícióhoz” – jelentette ki Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök. Úgy vélte, hogy a párt programja nem igen egyeztethető össze a koalícióéval, de a javaslatot ennek ellenére a párt vezető szervei kedden részletesen megvitatják, és csak azután várható a hivatalos álláspont, amelyet időben közölnek a koalícióval. A kommunista párt jelezte: jelenleg nincsenek kormányzati ambíciói, így ez a kérdés a tárgyaláson nem is került napirendre.


Koalíciós patthelyzet


A júniusi képviselőházi választás eredménye alapján a 200 tagú képviselőházban a jobbközép koalíciónak és a szociáldemokratákból, valamint kommunistákból álló ellenzéknek egyaránt 100-100 mandátuma van. Az erőegyensúly következtében eddig a pártoknak a képviselőház elnökének a személyében sem sikerült megállapodnia, ami feltétele annak, hogy lemondhasson a jelenlegi, Jirí Paroubek vezette kormány, s az államfő új miniszterelnököt nevezhessen ki, aki felállítaná az új kormányt.


A három koalíciós párt jelezte, hogy a péntekre tervezett újabb házelnöki választáskor hajlandó lenne támogatni a szociáldemokraták jelöltjét erre a tisztségre. Számukra elfogadható Jirí Dolejsnek, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja alelnökének javaslata, hogy pénteken válasszák meg ideiglenes házelnöknek minden feltétel nélkül az alsóház legidősebb tagját, aki Zdenek Jicínsky szociáldemokrata képviselő. Az ideiglenes elnök azt követően mondana le, hogy megtörténne az első bizalmi szavazás az új kormányról, mégpedig függetlenül attól, hogyan végződik az.


Ezt a javaslatot korábban a jobbközép koalíció elutasította. Most elfogadták, mert úgy vélik: ha meg is bukik a kormányalakítás első kísérlete, legalább a képviselőház már működőképes lesz, s ez a jelenlegi patthelyzetben előrelépés. Egyetértettek azzal is, hogy így külön lehet választani a kormányalakítás kérdését a képviselőház vezetőinek megválasztásától. A cseh kormányalakítási tárgyalások immár öt hete folynak, de eddig minden eredmény nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik