Nagyvilág

Lemondtak Vietnam legfelsőbb vezetői

Lemondott a vietnami állam három legmagasabb rangú vezetője. Phan Van Khai miniszterelnök, Tran Duc Luong államfő és Nguyen Van An, a nemzetgyűlés elnöke szombaton adták át a képviselőknek lemondó levelüket.

Az új tisztségviselőkről várhatóan a nap folyamán, de legkésőbb hétfőn szavaznak, majd a jövő héten az országot 1975 óta irányító Vietnami Kommunista Párt javaslatára beiktatják hivatalukba.

Mindhármuk lemondása várható volt április óta, amióta lemondtak a VKP központi bizottsági tagságukról. Szinte bizonyosra vehető, hogy az új kormányfő az 56 éves Nguyen Tan Dung lesz, aki 1991 óta tölti be a miniszterelnök-helyettesi posztot, az államfőnek a déli reformer a 63 esztendős Nguyen Minh Trietet jelölik, ugyanakkor a nemzetgyűlés elnöki székének várományosa Nguyen Phu Trong, Hanoi konzervatív hírében álló pártvezetője.

A vietnami törvényhozás a jövő hét dönt az új kormány összetételéről is, és változás várható a legfontosabb tárcák, a pénzügy, a külügy, a belügy, valamint a kulturális, a védelmi, az egészségügyi és a tájékoztatási minisztérium élén. Így a vietnami rendszer két hónap alatt véghezviszi a reformokhoz szükségesnek ítélt személyi változásokat, néhány hónappal az Ázsiai-Csendes óceáni Gazdasági Fórum megrendezése előtt, amelyen a tervek szerint George Bush amerikai elnök is részt vesz. Ugyanakkor áprilisban a VKP megerősítette tisztségében első emberét, Nong Duc Manh főtitkárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik