Nagyvilág

Ösztönző ajánlat az ENSZ-től Iránnak

Nem hivatalosan visszautasította Irán a nagyhatalmak javaslatcsomagát, mely gazdasági ösztönzőket kínál Teheránnak, ha lemond urándúsító tevékenységről, és nem tartalmaz szankciókat. Irán ellenállásának esetére újabb lépéseket helyeztek kilátásba, de a katonai akciót kizárták.

Irán a nagyhatalmak újabb indítványa ellenére sem adja fel nukleáris programját – közölte pénteken Teheránban Ahmad Khatami iráni főpap egy nappal azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország Bécsben megállapodott arról a javaslatcsomagról, amelyet Teherán elé kíván tárni -írja a BBC.

Nincs szankció, nincs határidő

Margaret Becket brit külügyminiszter a döntés után elmondta: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország külügyminiszterei egy olyan ajánlatcsomagban állapodtak meg, amelyben gazdasági ösztönzőket kínálnak Iránnak, ha lemond az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységről, ám ha Teherán elutasítja a további tárgyalásokat, akkor újabb lépésekre van szükség a BT-ben.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy a csütörtöki megállapodások nem szólítanak fel szankciókra Iránnal szemben. Az orosz külügyminiszter elmondása szerint nem szabtak határidőt Iránnak az ajánlatcsomag megválaszolására, Lavrov azonban néhány hetes időkeretben gondolkozik.

Nem félnek a szankcióktól

Az ajánlatra Teherántól hivatalos válasz még nem érkezett, de Ahmad Khatami iráni vallási vezető a pénteki ima keretében kifejtette: Irán minden árat hajlandó megfizetni azért, hogy megvédelmezze az atomenergia termelésére vonatkozó jogát. “Az iráni nép az elmúlt 27 évben bizonyította: kész bármilyen árat megadni azért, hogy megvalósítsa elképzeléseit” – fogalmazott a főpap.

Önök következményekkel fenyegetőznek, de mi a gazdasági büntető intézkedések ellenére is véghez visszük nukleáris programunkat – hangoztatta, utalva arra, hogy Irán tulajdonképpen már 27 éve a szankciók árnyékában él. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a nyolcvanas években az iraki-iráni háború idején Szaddám Huszein akkori iraki elnök azóta már megdöntött rendszerét támogatta. Emlékeztetve egyébként a nyolc éven át tartott konfliktusra, és az Irán elleni mostani katonai támadás eshetőségére, megjegyezte: Irán már megismerte a háborút.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek a héten elhangzott ajánlatára, mely szerint Washington is kész bizonyos feltételek megvalósítása mellett bekapcsolódni az Iránnal folytatott közvetlen tárgyalásokba, a főpap gúnyosan állapította meg: “önök már 27 éve álmodnak a közvetlen tárgyalásokról, de álmaik nem váltak valóra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik