Nagyvilág

Blair: nem akarjuk elkapni Iránt

Nagy-Britannia nem akarja magát azzal terhelni, hogy konfliktusba bonyolódik Iránnal - mondta a brit miniszterelnök egy arab hírtelevíziónak adott interjúban, amelynek tartalmát csütörtökön hozta nyilvánosságra a kormányfői hivatal.

„Nem akarunk konfliktust Iránnal, van elég tennivalónk egyéb ügyekben” – jelentette ki Tony Blair az al-Dzsazírának nyilatkozva. Nagy-Britannia összesen 13 ezer katonát állomásoztat Irakban és Afganisztánban. Blair az arab hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: Iránnak eleget kell tennie a nemzetközi követelményeknek, és le kell állítania nukleáris programját. „Ha Irán letér az ösvényről, és megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, a nemzetközi közösségnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában természetesen foglalkoznia kell az üggyel” – mondta.

Kijelentette: Teherán téved, ha azt hiszi, az Egyesült Államok és szövetségesei „azon vannak, hogy elkapják Iránt”. Mint mondta, „nem akarjuk (elkapni), csak azt akarjuk, hogy hagyjon föl a terrorizmus támogatásával és egy olyan ország belügyeibe való beavatkozással, amelyet ma már ENSZ keretei között kormányoznak, ENSZ-támogatással ott tartózkodó többnemzetiségű erő segítségével”. Nagy-Britannia azzal vádolja Iránt, hogy támogatja az iraki felkelőket, leginkább az arab ország déli részén, ahol a brit kontingens javarésze állomásozik.

Teherán tagadja e vádat, és azt veti a britek szemére, hogy iraki jelenlétüket fölhasználva etnikai ellentéteket szítanak Irán Irakkal szomszédos délnyugati országrészében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik