Nagyvilág

Franciaország: félő, hogy elszabadulnak az indulatok

Az utóbbi napokban megsokszorozódott a tüntető fiatalok meglepetésszerű akcióinak száma a pályaudvarokon, a korforgalmú kereszteződésekben, az utcákon, és mindenütt lehet tartani attól, hogy esetleg elszabadulnak az indulatok.

Szombaton folytatódtak a franciaországi tüntetések az első munkavállalásról szóló törvény ellen, miközben a parlament többsége és a kormány tovább keresi a törvény okozta válság olyan megoldását, amely a szakszervezeteknek is megfelel.
Pénteken tüntető fiatalok közé hajtott egy feldühödött autós Párizsban, és a rendőrség közlése szerint 11 diák könnyebb sérüléseket szenvedett. Mintegy kétszáz tiltakozó diák bevásárlókocsikkal másfél órára elárasztotta szombaton egy Auchan áruház butiksora előtti területet. Akciójukkal különösen azon fiatalok állásának bizonytalanságára akarták felhívni a figyelmet, akik hasonló áruházakban dolgoznak részmunkaidőben.

Péntek éjjel körülbelül ötven fiatal tüntetett a francia posta rennes-i elosztóközpontjában, megbénítva annak működését, majd miután a rendőrség erővel akarta szétoszlatni a tömeget, a központ dolgozói emiatti tiltakozásul spontán munkabeszüntetést tartottak reggelig. Mintegy száz fiatal békésen demonstrált szombaton a délnyugat-franciaországi Pau város sportcsarnoka előtt, miközben az épületben folyt az Franciaország-Oroszország tenisz Davis Kupa negyeddöntője.

Nyolcszáz-ezerkétszáz fiatal gyűlt össze arra a vasárnap estig tartó lyoni tanácskozásra, amelyen a tüntetők össze akarják hangolni akcióikat. Azt máris elhatározták, hogy az első munkavállalásról szóló törvény (CPE) visszavonásának kikényszerítésére kedden újabb tüntetést rendeznek. A kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) parlamenti képviselői az egész hétvégén tanácskoznak a szakszervezetekkel, hogy hétfőre el tudják készíteni a CPE mindenki számára elfogadható módosítását – közölték a részt vevő képviselőkhöz álló források.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik