Nagyvilág

Rice: Irán a legnagyobb fenyegetés

Condoleezza Rice ismét megfenyegette Iránt, kilátásba helyezve, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat vethetnek ki az országra, ha nem változtat magatartásán. Az iráni kormány az elszigetelődés megakadályozására újabb javaslattal állt elő az atomvita megoldására.

Condoleezza Rice a szenátus egyik bizottságában szólalt fel kedden, amikor kifejtette: Irán nem csupán azért jelent fenyegetést a világra, mert állítólag atomfegyver előállításán fáradozik. „Úgy vélem, nem kétséges, hogy ma Irán jelenti számunkra a legnagyobb fenyegetést” – hangoztatta a külügyminiszter, hozzátéve: nem szabad megengedni, hogy Irán tovább folytassa azokat a próbálkozásait, amelyeknek célja atombomba előállítására alkalmas technológia és ismeretek megszerzése.

„Még szélesebb körben kell terjesztenünk ezt a felfogást, szélesítve az Iránnal szembeni koalíciót. Nem csak amiatt, amit Teherán nukleáris téren művel, de amiatt is, amit a terrorizmussal összefüggésben tesz. Erről is tárgyalok a (koalíciós) államokkal” – jelentette ki Rice.

„Harc” az iráni kormány ellen

A szenátusi bizottság előtt Rice megismételte azokat az állításokat, melyek szerint Irán beavatkozik Irakban, pénzeli a Libanonban és a palesztin területeken tevékenykedő terroristákat, és elnyomja saját népét. Szavai szerint az Egyesült Államok „számos eszközzel rendelkezik, köztük olyannal, amellyel élezhető a szembenállás az iráni nép és az őt nem képviselő rezsim között”. Erre a „harcra” lehetne felhasználni az iráni demokrácia előmozdítására a törvényhozástól kért 75 millió dollárt – fűzte hozzá.

További opcióként említette a külügyminiszter intézkedések meghozatalát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy „még inkább elszigeteljék az iráni kormányt”. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Megfigyelők szerint az „opciók” között szerepelhetnek különböző nemzetközi szankciók, amelyeket Washington csak második megközelítésben próbálna keresztülvinni. Oroszország és Kína, Irán BT-vétójoggal rendelkező szövetségesei, jelezték, hogy ellenzik Irán megbüntetését.

Teherán javaslata

Teherán a szankciók elkerülése végett most újabb kompromisszumos javaslattal állt elő, mely egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló nukleáris fűtőanyagközpont létrehozására vonatkozik. Irán moszkvai nagykövetségének kedden este ismertetett javaslata értelmében a nukleáris fűtőanyagot előállító központot Teheránban rendeznék be. A létesítmény több állam közreműködésével jönne létre, így a nemzetközi ellenőrzés is biztosított volna – áll a teheráni javaslatban. Az iráni kezdeményezés válasz arra a korábbi orosz javaslatra, amely azt célozta, hogy Irán orosz területen dúsítsa az atomerőműve üzemeltetéséhez szükséges uránt.

Ezzel Moszkva azokat a nemzetközi aggályokat próbálta eloszlatni, amelyek szerint Teherán valójában atomfegyver előállítása érdekében akar uránt dúsítani. Az iráni kormány váltig állítja, hogy atomprogramja kizárólag energiatermelési célokat szolgál. A moszkvai nagykövetség nyilatkozata szerint „Irán nem függhet külföldi szállítóktól, ha fedezni akarja nukleáris fűtőanyag-szükségletét”. A teheráni központ létrehozása céljából nemzetközi konzorcium megalakítását javasolja az iráni fél. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama, valamint Németország képviselői csütörtökön Berlinben találkoznak, hogy egyeztessék álláspontjukat az iráni atomvitával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik