Nagyvilág

Az utcára mehet az ellenzék Minszkben

Az utcára hívta híveit az ellenzék elnökjelöltje Fehéroroszországban.

Ismét az utcára szólította híveit vasárnap Alekszandr Milinkevics, a fehéroroszországi egyesült demokratikus erők közös elnökjelöltje Minszk 13. választókörzetében, miután feleségével együtt leadta szavazatát.


“Nem a téren választunk elnököt, de ott fogjuk elmondani, milyen volt a választás” – mondta az elnökjelölt, aki közölte: virággal, békésen vonulnak a térre.


Terroristák?


Az ellenzék a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésre szólította fel híveit a választás során elkövetett törvénytelenségek ellen tiltakozva. A biztonsági szolgálat figyelmeztette a lakosságot: aki részt vesz a tüntetésen, terroristának fogják tekinteni és súlyos büntetésre számíthat.


Milinkevics elmondta, hogy nem tudtak saját megfigyelőket állítani a választásra, mivel a megyékben és a járásokban több mint 300 aktivistájukat őrizetbe vették. Bírálta a kedd óta tartó előzetes szavazást, mert “ezek a szavazatok eltűnnek”.


A választások legnagyobb eredményének nevezte, hogy az emberek bátrabbak lettek. Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: hamar vége lesz a hatalomnak, ha őt őrizetbe veszik.


Megszakadt az adás


A választás nagy esélyese, Alekszandr Lukasenko szintén Minszkben adta le délben szavazatát. Az állami televízió egyenes adásban közvetítette, amint az államfő az 1. számú választókörzetben az urnába ejtette a szavazólapot, majd egy nemzetközi megfigyelők bejelentésére vonatkozó, félig elhangzott újságírói kérdésnél megszakadt az élő közvetítés. A fél órával később leadott tudósítás szerint az elnök a választási kampányt értékelve kijelentette: az előző évekhez viszonyítva sokkal nyugodtabban folyik a választási kampány. Az országban nyugalom, rend van, az emberek mennek szavazni. Az ellenzék tiltakozó megmozdulásra való felhívásával kapcsolatban Lukasenko cáfolta, hogy megfélemlítenék a népet.


Az állami televízió déli híradásában a reggeli választási hírműsorral ellentétben már azt közölte: a választásról 550 külföldi újságíró, közöttük számos nemzetközi hírügynökség munkatársa tudósít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik