Nagyvilág

Irán nem hajlandó tárgyalni az urándúsításról

Irán nem hajlandó tárgyalni urándúsító tevékenységéről, mindenáron folytatni akarja azt - jelentette ki az iráni külügyi szóvivő. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn Bécsben ülésezik, hogy megállapítsa, Teherán eleget tett-e a NAÜ február 4-i határozatában foglalt követelésnek, és felfüggesztette-e minden - főként az urániumdúsítással kapcsolatos - kutatási tevékenységét.

A nyugatiak visszautasítják, hogy Irán a dúsítással összefüggő tevékenységet folytathasson, még ha pusztán kutatási céllal is, mert e folyamat révén atomfegyverhez szükséges hasadó töltethez juthat. “Ebben nem értünk egyet Európával” – mondta a külügyi szóvivő. “A nukleáris kutatás folytatódni fog, a fenyegetés, a propaganda és a megfélemlítés nem hat ránk” – hangoztatta Hamid Reza Aszefi. “A Nyugat ne kövesse el azt a hibát, hogy úgy gondolja, tárgyalni akarunk (a kutatásról) – folytatta Aszefi- Vannak bizonyos jogaink, és a Nyugatnak el kell fogadnia azokat.”


Aszefi az Egyesült Államokra hárította a felelősséget az iráni-orosz tárgyalások kudarcáért az iráni urán oroszországi dúsítására vonatkozó orosz javaslatot illetően. “Amerika összezavarja a helyzetet az Oroszországgal folyó tárgyalásokon, amint tette az európaiakkal folyó tárgyalások ügyében is.”


A szóvivő kettős mérce alkalmazásával vádolta Washingtont, rámutatva a napokban kötött amerikai-indiai megállapodásra. Az Egyesült Államok “szerződést kötött egy olyan országgal, amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést. Ez kifogásolható.” Másfelől “mindig, amikor úgy tűnik, hogy Irán nukleáris ügye jól áll, az Egyesült Államok borúlátását hangoztatja, és gátolja az előrelépést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik