Nagyvilág

Áprilisban szavaz Montenegró

Bármilyen eredmény is szülessék a montenegrói népszavazáson, az EU elfogadja azt, csak legitim legyen – közölte a közösségnek a térségbe kinevezett különmegbízottja, Miroslav Lajcak.

A podgoricai vezetés hétfőn elfogadta azt az EU által szorgalmazott formulát, melynek értelmében a Montenegró függetlenségéről dönteni hivatott referendum 50 százalékos részvételi küszöb, és 55 százalék „igen” (vagy éppenséggel „nem”) szavazat mellett tekinthető majd érvényesnek. A montenegrói parlament szerdán adja áldását a tervezetre. Ezt követően megkezdődhet a kampány a népszavazásra, melyet a tervek szerint április közepén tartanak majd.

Miközben a montenegróiak többsége várhatóan a függetlenségre voksol, addig a szerb kisebbség hallani sem akar a kiválásról, és a Szerbia és Montenegró közötti államszövetség fenntartását szorgalmazzak továbbra is. A montenegrói szerbek korábban nem zárták ki a bojkott lehetőségét sem.

Miroslav Lajcak közölte, hogy az Európai Unió elfogadja, bármi legyen is a referendum eredménye, amennyiben azt demokratikus keretek között érték el. Hozzátette, hogy ha a polgárok a kiválás mellett döntenek, akkor az uniónak az új helyzethez kell igazítania stabilizációs és társulási megállapodását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik