Nagyvilág

Nukleáris paktum India és az USA között

Az Egyesült Államok India atomenergiájának polgári hasznosítását segítő megállapodást írt alá, véget vetve ezzel annak a nemzetközi bojkottnak, melynek keretében az atomsorompó-egyezményhez nem csatlakozott Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát.

George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő csütörtöki újdelhi találkozójukon végleges formába öntötték a Washington és Újdelhi között tavaly megkötött elvi megállapodást a békés célú nukleáris együttműködésről. Az egyezség megszületését az indiai miniszterelnök jelentette be a tárgyalások végeztével.

A nemzetközi bojkott vége

Az amerikai elnök történelmi jelentőségűként méltatta a paktumot. Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát és hasadóanyagot azóta, hogy az ország 1998-ban atomhatalommá vált. Az Egyesült Államok most ennek a nemzetközi bojkottnak vetett véget, segítséget ajánlva Indiának az atomenergia polgári hasznosításához. A nukleáris egyezségbe még bele kell egyeznie az amerikai Kongresszusnak, az amerikai törvény ugyanis megtiltja, hogy Washington olyan országnak szállítson atomtechnológiát, amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést – írja a BBC.

Bush elnöknek tehát még meg kell győznie a Kongresszust a megállapodás jogosságáról, amerikai elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az India nukleáris elszigeteltségét megszüntető lépés rossz üzenet lehet Iránnak, amelynek urándúsítási ambícióit Washington ellenzi.


Bush elnök a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélésen szó esett arról is, hogy a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok élénkültek, és ígéretet tett a terrorizmussal kapcsolatos információk megosztására és az Indiával való katonai együttműködésre.

Gazdasági érdek

India az amerikai segítség fejében vállalta, hogy különválasztja katonai és polgári célú atomprogramját, s lehetővé teszi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára, hogy ellenőrizze az atomenergia polgári hasznosítására szolgáló létesítményeit. A polgári célú nukleáris energia döntő fontosságú India számára, hiszen az ország kőolajszükségletének 70 százalékát külföldről szerzi be, s energiaéhsége, figyelembe véve India évi 8 százalék körüli gazdasági növekedését, csak növekedni fog.

Bush látogatását az indiai kommunista pártok, valamint muszlim csoportok hevesen ellenezték, és országszerte tüntetetéseket szerveztek, ennek ellenére azonban az indiai lakosság többsége örömmel fogadta az amerikai elnököt, aki először járt a térségben.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy folytatja útját, és a héten terv szerint Pakisztánba látogat annak ellenére, hogy egy amerikai diplomata és további három személy életét vesztette a pakisztáni Karacsiban az amerikai konzulátus előtt történt bombatámadás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik