Nagyvilág

Az EU médiaszabályozást sürget a karikatúraügy kapcsán

Az EU- nak olyan irányelvet kell hoznia, mely a vallási témák tiszteletben tartására késztetné a médiát, ezzel ugyanis a jövőben elkerülhetővé válnának hasonló botrányok, mint amelyek a Mohamed-karikatúrák kapcsán robbantak ki.

Európának új szabályozást kellene bevezetni, mely arra késztetné a médiát, hogy vallási témákban “elővigyázatosan” járjon el. A sajtó továbbítani fogja a muszlin világba az üzenetet: tisztában vagyunk a vélemény-nyilvánítási jog gyakorlásának következményeivel, és képesek vagyunk szabályozni ezt a jogot – nyilatkozta csütrötökön az unió igazságügyi biztosa, Franco Frattini a Daily Telegraph című brit napilapnak.

A gúnyrajzokat, amelyeket először egy dán lap jelentetett meg tavaly szeptemberben, több európai újság is leközölt a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, annak ellenére, hogy az iszlám tiltja Mohamed próféta lerajzolását, megfestését.

Frattini elmondta, hogy a karikatúrák európai muzulmánok millióit alázták meg. Az általa javasolt törvény arra ösztönözné a médiát, hogy tartsák tiszteletben a vallási érzékenységet, és egy adott vallással se kivételezzenek. Az új rendelkezést az Európai Bizottság médiaszakemberek segítségével dolgozná ki.

A közeljövőben Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője arab és muszlin országokba utazik, hogy megkísérelje csillapítani a karikatúrák miatt kialakult általános felháborodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik