Nagyvilág

Oroszország tart Irán olajfegyverétől

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a nemzetközi közösségnek komoly gondokat okozhat, ha a Biztonsági Tanács büntetőintézkedései után Irán válaszul leállíthatja kőolaj- és földgázexportját.

Andrej Gyenyiszov a világszervezet New York-i székhelyén elmondta, hogy a határozathozatal előtt jó lenne elgondolkodni azon, hogy ki büntet kit – a világ közössége Iránt, vagy Irán a világ közösségét. Gyenyiszov felhívta a figyelmet arra, hogy Irán a Föld egyik legnagyobb gáz- és olajkitermelője, így képes komoly csapást mérni a nemzetközi energetikai piacra. A nagykövet szerint a jelenlegi diplomáciai erőfeszítések arra irányulnak, hogy szankciók alkalmazása nélkül rendezzék az iráni atomdossziét.

Az olajpiaci szakértők attól tartanak, hogy Irán beveti az energiafegyvert az iparilag fejlett országok ellen, ha a BT büntetőintézkedések mellett döntene. Irán azonban, amely a világ negyedik legnagyobb olajkitermelője, kedden kizárta annak a lehetőségét, hogy az olajfegyverhez nyúlna. „Semmi okunk sincs arra, hogy megszakítsuk exportunkat” – fogalmazott Kazem Vaziri-Hamaneh iráni olajipari miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik