Nagyvilág

Dokkmunkások támadtak az EP épületére

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta szét a francia rendőrség Strasbourgban az Európai Parlament előtt tüntető több ezer dokkmunkást, akik a kikötői szolgáltatások liberalizálása ellen tiltakoztak.

Tíz perccel azután, hogy a tüntetők az Európai Parlament elé érkeztek, a rohamrendőrség akcióba lépett. A dokkmunkások többsége akkor visszahúzódott autóbuszaik parkolójába, de néhány százan a helyszínen maradtak, így még a délutáni órákban is folytatódtak az összecsapások a rendfenntartó erők és a tüntetők között. A nmunkások köveket és fahasábokat dobáltak az európai törvényhozás épületére, és több ablakot betörtek. A tüntetésre mintegy 5000 kikötői dolgozó érkezett Európa számos országából.

Az Európai Parlament szerdán tűzi napirendre a kikötői szolgáltatások liberalizálására vonatkozó irányelvtervezetet. A strasbourg-i megmozdulással egy időben Európa számos kikötőjében tartottak tiltakozó sztrájkot. Rotterdamban, a földrész legnagyobb kikötőjében négy órára leállt a rakodás az ömlesztettáru-, a konténer- és a vasúti kikötőben, az olajterminál viszont folyamatosan üzemelt. Állt a munka az antwerpeni kikötőben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik