Nagyvilág

Izrael engedett, lesz palesztin választás

Egyhangúlag jóváhagyta az izraeli kormány vasárnap a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok részvételét a január 25-i palesztin parlamenti választásokon. Ez volt az utolsó akadálya a választások megtartásának.

A Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok voksolásának engedélyezése az első igazán jelentős döntés azóta, hogy Ariel Saron kormányfő január negyedikén ért szélütése óta öntudatlan állapotban van. A palesztinoknak tett gesztus mellett azonban a kabinet megtiltotta a palesztin választásokon első ízben induló radikális palesztin szervezet, a Hamasz részvételét a kelet-jeruzsálemi választásokon, ahol az összesen 132 parlamenti mandátum közül 9 sorsáról fognak dönteni a választók.

Az izraeli kormány öt postahivatalban engedélyezte a palesztinok szavazását Kelet-Jeruzsálemben, éppen úgy, mint az 1996-os palesztin választásokon vagy a tavalyi palesztin elnökválasztáson. Izrael korábban ellenezte a kelet-jeruzsálemi választás megtartását a Hamasz részvétele miatt, amely a zsidó állam elpusztítását tűzte ki céljául, és öngyilkos merényletek sorát követte el Izrael ellen.

Esélyes a Hamasz

A Hamasz, amely tavaly márciusban beleegyezett egy de facto a tűzszünetbe Izraellel (ez 2005 végén járt le), felmérések szerint igen jó eredményre számíthat a választásokon, és jelenleg fej fej mellett küzd a Mahmúd Abbász által vezetett, mélyen megosztott Fatah mozgalommal, amely több mint egy évtizede áll a Palesztin Hatóság élén, és magán viseli a korrupció bélyegét.

A Hamasz viszont sikerrel alakította ki magáról a korrupciótól mentes mozgalom képét, és népszerűségét kiterjedt karitatív tevékenysége is növelte. Az ötezer választásra jogosult kelet-jeruzsálemi palesztin a kijelölt postahivatalokon kívül a szomszédos Ciszjordániában felállítandó szavazókörzetekben is leadhatja voksát.

A palesztin belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy befejeződtek az előkészületek a 85 ezer főnyi palesztin biztonsági erő tagjai előzetes voksolásának lebonyolítására. A palesztin rendőrök néhány nappal a január 25-i választások előtt hatvan szavazóhelyiségben szavazhatnak. Az idő előtti szavazásra azért van szükség, hogy a választások napján a palesztin rendőrök biztosíthassák a voksolás zökkenőmentes lebonyolítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik