Nagyvilág

Alig néhányan igényeltek nemzeti vízumot

Több százan érdeklődtek eddig a magyar "nemzeti vízum" megszerzésének módjáról az érintett országokban lévő magyar konzulátusokon, de csak kevesen nyújtottak be igénylést. Egy-két hónapnak azonban el kell telnie, hogy tisztább legyen a kép.

Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna állampolgárai 2006. január 1-től díjmentesen kérelmezhetik az úgynevezett nemzeti vízum kiadását hosszabb magyarországi tartózkodásra. Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé.

A nemzeti vízum bevezetése óta több százan érdeklődtek az újfajta vízum megszerzésének feltételeiről a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán – közölte Nagy Attila. A konzul elmondása szerint már nyújtottak be magyarországi hatóság által hitelesített meghívólevéllel alátámasztott vízumkérelmet, de az eltelt idő rövidsége miatt nem alkotható még teljes kép a nemzeti vízummal kapcsolatos kárpátaljai igényekről. Ehhez el kell telnie egy-két hónapnak.

Varga Imre, a szabadkai főkonzulátus vezetője közölte, hogy január 2-ától eddig mintegy 350-en érdeklődtek a nemzeti vízum iránt, és tizenketten adtak be kiadása iránti kérelmet. A belgrádi konzulátus vezetője Markó József arról számolt be a távirati irodának, hogy ott senki sem kérelmezte még a nemzeti vízumot, eddig csak érdeklődők jelentkeztek. A kolozsvári főkonzulátuson és a bukaresti konzulátuson is csak a szükséges dokumentumok beszerzésével kapcsolatban kértek eddig felvilágosítást. A zágrábi magyar konzulátuson egyáltalán nem jelentkezett eddig érdeklődő, s az eszéki főkonzulátuson is mindössze egyetlen igénylő akadt – tudta meg az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik