Nagyvilág

Újabb repülőgép-baleset: 103 áldozat

Százhárom halálos áldozatot követelt egy helyi légitársaság utasszállító repülőgépének katasztrófája szombaton a Nigéria déli részén fekvő Port Harcourt város légikikötőjében - közölte a nigériai polgári légiforgalmi hatóság.

A szerencsétlenséget mindössze heten élték túl. A Sosoliso Airlines nigériai magán légitársaság utasszállítója Abujából tartott a kőolajtermelés egyik központjának számító Port Harcourtba, fedélzetén százhárom utassal és hétfős személyzettel. Az utasok között volt egy abujai jezsuita középiskola hetvenöt diákja is. Egy helyi magán televízió szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a DC-9 típusú repülőgép elvétette a leszállópályát, majd kigyulladt. A légiforgalmi hatóság szóvivője megerősítette a szemtanúk beszámolóját és hozzáfűzte: a baleset pontos oka egyelőre nem ismert, de rosszak voltak az időjárási viszonyok.

A Sosoliso légitársaságot 1994-ben alapították és 2000 óta naponta több belföldi járatot is indít, honlapja szerint napjainkban hat nigériai városba közlekednek gépei. Hét héttel korábban a Bellview nigériai légitársaság egyik gépe zuhant le az ország kereskedelmi fővárosa, Lagos közelében. A katasztrófában akkor 117 ember veszett oda.

A szerencsétlenség okának kiderítésére vizsgálat indult, de mostanáig semmilyen eredményről nem számoltak be és a feketedobozoknak sem akadtak nyomára. Szakértők szerint a nyugat-afrikai ország kereskedelmi légi flottájának nagy része húszévesnél öregebb és másodkézből vett gépekből áll.

A nigériai repülőtereket több bírálat is érte az utóbbi hónapokban a légi irányítás sorozatos tévedései miatt – az egyik kirívó eset éppen Port Harcourtban történt, amikor az Air France egyik utasszállítója tehéncsordába ütközött a leszállópályán. A nemzetközi légitársaságok egy időben felfüggesztették járataik indítását Lagos nemzetközi repülőterére a leszállópályán tátongó hatalmas lyukak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik