Nagyvilág

Újnácik gyilkolták meg a pozsonyi diákot

Egy szlovákiai civil szervezet szerint fajgyűlölő indítékból követték el azt a pénteki pozsonyi támadást, amelyben ismeretlen tettesek rárontottak egy diákcsoportra, az egyiküket több késszúrással megölték, két további fiatalt pedig súlyosan megsebesítettek.

Szlovákiában meglehetősen gyakoriak a rasszista indítékból elkövetett, nem egyszer emberéletet követelő támadások, amelyek hátterében rendszerint szervezett újnáci csoportok állnak. A negyedik napja nagy erőkkel nyomozó rendőrség azonban tagadja, hogy újnáci banda szervezett akciójára gyanakodna. Pozsonyban gyors egymásutánban ez volt harmadik késeléses eset.

A péntek este megtámadott tizenéves diákok egyike egy kereskedelmi televízióban – kilétét eltitkolva – elmondta, hogy a támadók “egy pillanat alatt, szinte a semmiből” kerültek elő a pozsonyi Duna-part meglehetősen néptelen szakaszán, és minden szóváltás nélkül estek nekik. A szinte pillanatok alatt lezajlott támadás egyik 19 éves áldozata a helyszínen meghalt, a támadók pedig nyomtalanul eltűntek.

Az Emberek a Rasszizmus Ellen (LPR) nevű civil szervezet vezetője, Daniel Milo úgy nyilatkozott: minden jel szervezett, fajgyűlölő indíttatású akcióra utal. A hétfői szlovák sajtó által idézett véleménye szerint a rendőrség sokkal éberebb is lehetne, és keményebb kézzel kellene fellépnie a bőrfejűek ellen. Kivált azok után, hogy a közelmúltban eredményesen lépett fel az újnáci eszméket nyíltan hirdető, provokatív erődemonstrációkat szervező újnácik, a Szlovák Testvéri Közösség (SP) tagjai ellen, akik az egykori fasiszta szlovák bábállam félkatonai szervezetének egyenruháit utánzó öltözékben masírozgatnak az ország városaiban. Ez a társaság követelte Rozsnyón az évtizedek múltán ismét felállított Kossuth-szobor eltávolítását és köpdöste le a szobrot, ezek vonultak a döntően magyar többségű Révkomáromba, ahol Trianont éltetve szócsatába keveredtek a viszonzásul Trianont szidalmazó magyar “vármegyésekkel”.

A nyár végén, a fasiszta-ellenes Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulóján Zólyomban (Zvolen) a magyarokat és a zsidókat szidalmazva vették védelmükbe a fasizmus gaztetteit, majd a közelmúltban a Pozsonyhoz közeli Modorban (Modra), amikor már tiltott, önkényuralmi eszméket hirdető röplapokat osztogattak a járókelőknek, a rendőrség gumibotokkal közbelépett, kiszorította őket a városból, két emberüket előállította, majd eljárást indított ellenük. Azóta a legfőbb ügyész az újnáci párt betiltását indítványozta a Legfelső Bíróságnál.

A pénteki gyilkosság után a rendőrség rohamrazziákat tartott, de a nyomozás szempontjaira hivatkozva egyelőre nem nyilatkozik, vajon nyomára jutott-e már a gyilkosoknak. Elemzők szerint a támadások sorozatát a tettesek vélhetően a fasizmus elleni harc napjának közeledtére időzítették. Az Emberek a Rasszizmus Ellen szerdán Pozsonyban csendes békemenetet rendez a pénteken megölt diák emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik