Nagyvilág

Halálos áldozatokat követelt a Damrey tájfun Vietnamban

Legkevesebb heten haltak meg az esőzések okozta áradásokban, amikor a Damrey nevű tájfun lecsapott Vietnam tengerparti, északi tartományaira írja a Reuters.

Több városban jelentős anyagi károk keletkeztek, egyedül Hai Phong kikötővárosban hatmillió euróra becsülik a károk nagyságát. A Damrey kíméletlenül letarolta az útjában álló több tízezer házat.

Előzőleg a vietnami hatóságok több mint 250 ezer embert helyeztek biztonságba a tájfun közeledése miatt. Az alacsonyan fekvő vidékek kitelepítésekhez, illetve a gátak és töltések megerősítéséhez harmincezer katonát mozgósítottak.

Ez a legnagyobb tájfun, ami az utóbbi tíz évben lesújtott Vietnamra. A közel 190 kilométer per órás szél házak tetejét tépte le, fákat döntött ki és elektromos vezetékeket szakított le. Egy 158 kilométeres partszakaszon négy és fél méter magas hullámokat korbácsolt a tengeren.

Vietnam előtt Kína déli részén okozott hatalmas pusztításokat a Damrey, amelyekben legkevesebb tizenhat személy vesztette életét. A térségben a szélvihar összesen 2533 házat rongált meg és 6666 hektáron semmisítette meg az ültetvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik